Šta to radi penzioner star 95 godina?

16.04.2024. - Društvo

Ovih dana više medija u Republici Srpskoj objavilo je informaciju da u Republici Srpskoj radi oko 8.000 penzionera, te da je među njima i penzioner koji ima 95 godina.

Mnogi se pitaju, šta to može raditi čovjek u devedeset petoj godini života, da li je uopšte pokretan, kakav mu je vid i sluh, kakvog je zdravstvenog stanja. Neki su prokomentarisali da je vjerovatno riječ o nekom od dugovječnih ljudi koji je stigao sa Kavkaza ili iz Japana, iz nekih drugih krajeva svijeta poznatih po dugovječnim ljudima.

I kada shvatite da takvog čovjeka nema na radnom spisku kod bilo kog poslodavca u Republici Srpskoj, onda vam se nameće i ono drugo logično pitanje, ko bi od ljekara uopšte i izdao ljekarsko uvjerenje čovjeku koji ima toliko godina i koji ne može više dobiti ni vozačku dozvolu.

Iako za radno angažovanje u penzionerskim danima nema, kako kažu stručnjaci za penzioni sistem, vremenskih ograničenja, već se uzima u obzir samo opšta zdravstvena sposobnost, teško je i povjerovati da bi neko sa devedeset i pet godina starosti mogao obavljati bilo kakav ozbiljniji posao.

Bijeljina.com