Ove mjere bi mogle da motivišu parove da proširuju porodicu

15.12.2022. - Društvo

Novčana davanja jesu pohvalna mjera i dobro dođu porodicama, ali njihovi efekti u pogledu poboljšanja nataliteta, ipak, nisu vidljivi.

 

Na ovo ukazuju demografi, koji ističu da je naknada od 750 KM odlična za višečlane porodice, ali da nije nešto efikasna kao pronatalitetna.

Razlog je što su to ostvarene porodice i ne vjeruje se da će imati motiv za dalje rađanje. Ova mjera više može biti motiv za porodice za troje djece – kaže za Srpskainfo profesor demografije Stevo Pašalić.

On se osvrnuo i na novčano davanje za nezaposlene majke od 405 KM, a riječ je o mjeri koja je uvedena u decembru 2017.

– Nakon uvođenja novčanog davanja za nezaposlene porodilje u vremenskom periodu od godinu dana, odnosno godinu i po za treće i svako sljedeće dijete, opšti zaključak je bio da je ovo jedna od boljih mjera u sistemu populacionih mjera, iako zahvata samo određeni segment porodilja. Uprkos tome što je ovo bila pohvalna mjera, što su novčana davanja dobro došla, efekti ipak nisu vidljivi – smatra Pašalić.

Dodaje da je u 2016, kada nisu bile prisutne ove mjere, udio nezaposlenih majki u ukupnom broju rođene djece bio 24,27 odsto.

– Posmatrajući naredni petogodišnji period, od kada je uvedena ova mjera, podaci pokazuju da su kretanja broja rođene djece od nezaposlenih majki, gotovo u istoj srazmjeri, odnosno da nije došlo do vidljivog povećanja broja rođenih od ove kategorije porodilja. Čak je taj udio značajnije pao u 2021.  Zaključak je da su novčana davanja u populacionoj politici skupa, ali da ne daju određene ili nikakve efekte – ističe Pašalić.

Prema njegovim riječima, stopa fertiliteta može se povratiti s vrlo niskog nivoa, a i broj stanovnika može porasti kada se, između ostalog, uspostavi snažnija ekonomija, koja osigurava radna mjesta i stabilne prihode, posebno za mlade ljude.

– Neophodan je i pristup finansijski pristupačnom stambenom smještaju za porodice, finansijski pristupačni i kvalitetni oblici zbrinjavanja za malu djecu, posebno predškolsku, te usklađivanje školskih i poslovnih rasporeda. Treba omogućiti fleksibilne radne aranžmane, na primjer klizno radno vrijeme, uključujući i rad na pola radnog vremena, te  roditeljski dopust za oba roditelja koji će biti fleksibilan, plaćen i ne previše dug.  Tu su i poreske olakšice i druge vrste finansijske podrške porodicama, naročito onima bez ili sa niskim primanjima. Novčana davanja ne daju posebne efekte u populacionoj politici ili ih daju u određenoj mjeri kratkoročno – poručuje Pašalić.

 

Izvor: Srpskainfo/FOTO:Siniša Pašalić/RAS Srbija