Ovo su zahtjevi odjeljenja u kojem je počinjen masakr

10.05.2023. - Društvo

Predsjednik Savjeta roditelja OŠ “Vladislav Ribnikar” Igor Đorđević saopštio je danas za medije sedam prijedloga predstavnika odjeljenja sedmog dva.

– Mi kao Savjet roditelja juče smo podržali smo inicijativu odjeljenja sedmog dva, koje je najviše pogođeno ovom tragedijom. Taj njihov stav je postao stav roditelja škole, a da smo dobili i podršku predstavnika škole – rekao je Đorđević.

1. Zahtijevamo rekonstrukciju događaja i objašnjenje kako se to dogodilo i kako teče istaga i u kojoj je fazi.

2. Tražimo da se roditeljima stručno objasni šta će biti sa dječakom jer kod djece postoji strah da će on biti na slobodi.

3. Tim psihologa i psihijatara koji će redovno raditi sa djecom sedmog dva odjeljenja bez učešća školskog psihologa radi obezbjeđenja nepristrasnosti

4. Ako se odluči da se školska godina nastavi za djecu sedmog dva odjeljenja mora se naći način da oni ne ulaze na glavni ulaz i da nastavu imaju u nekoj od učionica na malom ulazu.

5. Predlažemo kompletno renoviranje škole do septembra.

6. Pružamo kompletnu podršku nastavničkom kadru.

7. Tražimo da se utvrdi odgovornost ljudi koji su iznijeli u javnost spisak sa imenima djece koji je obišao cijeli svijet kao i slike roditelja i djece i da isti budu sankcionisani.

Ono što je škola mogla sama da uradi, ističe on, poput ulaza, učionice, već je ispunjeno. Rok za odgovor na ostale zahtjeve je sedam dana.

– Ovaj dopis je poslat MUP, tužilaštvu i svim ostalim nadležnim organima. Samo tražimo da se ne ćuti i da budemo informisani šta se dešava po ovim pitanjima – rekao je.

Djeca mogu da dođu u školu
– Sva deca koja to žele, imaju potrebe i snage, koja su spremna pre svega, moći će danas da dođu u školu – rekao je Đorđević na početku obraćanja.

Roditelji su pozvani da im se pridruže, a školski dan će trajati maksimalnih 90 minuta.

– Prvo će krenuti mlađi razredi, jedna grupa u osam, druga u deset – rekao je.

Dodao je da će učitelji procijeniti da li je potrebno da uđu u učionice ili će ostati u dvorištu, gdje se okupljaju.

Navodi i da će sutra biti roditeljski sastanci, te da je to plan koje je donijelo jedno krizno tijelo.

– Taj plan nije pravio niti Savjet roditelja niti uprava škole, ni nastavničko veće, već svi zajedno, slušajući stručnjake – istakao je.

– Mislim da je bitno da se djeca što prije vrate, da se suoče sa strahom. Ako ga uopšte imaju. Većini djece, zaista mislim, mi prenosimo strah, pogotovo mlađima. Stariji razredi koji malo više znaju šta se dogodilo i tu decu malo bliže, normalno je da imaju veći strah – ocijenio je.

Podsećamo, prije tačno nedjelju dana, Kosta K. ubio je osmoro svojih vršnjaka i školskog čuvara Dragana Vlahovića. Svi su ubijeni unutar same škole. Kosta K. je ušao na čas istorije i pucao na đake i nastavnicu koja je u napadu teže povrijeđena. Ona, kao i još nekoliko učenika, nalaze se na bolničkom liječenju.

Kosta K. je uhapšen istog dana, u školskom dvorištu ove ustanove, nakon što je, pored osoblja škole, i sam pozvao policiju i ispričao šta je uradio. Dječak je potom smješten u specijalnu bolnicu gdje se njegovo stanje prati, a u međuvremenu uhapšen je i njegov otac, čije je pištolje koristio u napadu i on se nalazi u pritvoru.

 

 

izvor/FOTO:Glas Srpske