Ovo su najnovije odluke nakon tragedije u Mladenovcu

05.05.2023. - Društvo

Današnja sjednica Vlade Republike Srbije započela je minutom ćutanja za sve stradale u masovnom ubistvu koje se dogodilo u Mladenovcu.

 

Članovi Vlade usvojili su mjere koje je danas objavio predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, a koje su predložene nakon zločina u Mladenovcu. Ministarstvo unutrašnjih poslova hitno će pripremiti izmjene i dopune Zakona o oružju i municiji, kojima bi se pooštrili uslovi za držanje i nošenje kratkog vatrenog oružja, a za one koji ne ispunjavaju pooštrene uslove biće predviđen obavezan otkup oružja. Ova mjera se donosi kako bi se broj kratkog vatrenog oružja, u posjedu pravnih i fizičkih lica, smanjio za devedeset procenata. Izmenama Zakona o oružju i municiji biće predviđene obavezne provjere lica kojima je dozvoljeno posjedovanje oružja (uključujući i lovačko oružje), a koje bi podrazumijevale obavljanje ljekarskih, psihijatriskih i psiholoških pregleda, kao i obavezan test na psihoaktivne supstance. Ove provjere biće vršene na šest mjeseci i na godinu dana.

MUP će takođe razmotriti potrebu pooštravanja uslova za posjedovanje lovačkog oružja.

Ministarstvo unutrašnjih poslova će, pored mjere moratorijuma na izdavanje dozvola za držanje i nošenje kratkog vatrenog oružja, donijete 4. maja 2023. godine, preduzeti sve mjere iz svoje nadležnosti kako bi se obezbijedio moratorijum na izdavanje dozvola za držanje i nošenje lovačkog oružja na dve godine.

Ministarstvo unutrašnjih poslova uputiće javni poziv licima koja nelegalno poseduju oružje i eksplozivne naprave da ih u roku od mesec dana predaju bez posledica.

Ministarstvo pravde će u okviru postojeće Radne grupe za izmjenu Krivičnog zakonika pripremiti izmjene zakona, kojima bi se pooštrile kazne za krivično djelo „nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija” iz člana 348. Pripremljene izmjene odnosiće se na pooštravanje kazni za sjledeća krivična dela:

• onaj ko neovlašćeno izrađuje, prepravlja, prodaje, nabavlja, vrši razmjenu ili drži vatreno oružje za koje se može dobiti dozvola da bude kažnjen kaznom zatvora od 1 do 8 godina

• onaj ko neovlašćeno izrađuje, prepravlja, prodaje, nabavlja, vrši razmjenu ili drži vatreno oružje za koje se ne može dobiti dozvola da bude kažnjen kaznom zatvora od 2 do 12 godina

• onaj ko neovlašćeno izrađuje, prepravlja, prodaje, nabavlja, vrši razmjenu ili drži veće količine oružja ili oružje velike razorne moći da bude kažnjen kaznom zatvora od 5 do 15 godina

• onaj ko neovlašćeno nosi oružje za čije nabavljanje i držanje nema dozvolu nadležnog organa da bude kažnjen kaznom zatvora od 5 do 15 godina

• onaj ko neovlašćeno nosi oružje za čije nabavljanje i držanje ima dozvolu nadležnog organa da bude kažnjen kaznom zatvora od 1 do 8 godina.

U skladu sa pooštravanjem kazni za krivično djelo iz člana 348. Krivičnog zakonika, na odgovarajući način pooštriće se kazne i za druga slična krivična djela, kao što je član 347. Krivičnog zakonika „izrađivanje i nabavljanje oružja i sredstava namijenjenih za izvršenje krivičnog dela”.

U roku od mjesec dana ministarstvo prosvjete pripremiće izmjene propisa kojima bi se pooštrile sankcije prema učenicima koji krše propisanu zabranu unošenja alkohola, droge, psihoaktivnih supstanci, oružja, pirotehničkih predmeta ili drugih oruđa kojima se može povrijediti ili ugroziti druga osoba. Sankcije će biti pooštrene tako da će rokovi biti skraćeni, disciplinski posptupak efikasniji, a predviđaće obavezno isključenje učenika iz škole.

Današnji dan, kao i subota 6. maj i nedjelja 7. maj, proglašeni su za dane žalosti zbog tragičnog događaja u Mladenovcu.

Vlada Republike Srbije upućuje iskreno saučešće svim porodicama ubijenih u ovom stravičnom zločinu i nada se da će se svi ranjeni uspješno oporaviti.

 

izvor:Agencije/FOTO:RTRS