Otkrivena nova žarišta korone, stanovnicima Šangaja i Pekinga naloženo ponovno testiranje

06.07.2022.

Stanovnicima dijelova Šangaja i Pekinga naloženo je ponovno testiranje na virus korona nakon otkrivanja novih žarišta epidemije u ova dva grada, dok su stroga ograničenja i dalje na snazi u Hong Kongu i Makau i drugim kineskim gradovima.

Šangaj je tek izašao iz stroge blokade zbog koje je nedjeljama oko 24 miliona stanovnika ovog grada bilo zatvoreno, a novi zahtjevi za testiranje izazvali su zabrinutost zbog ponovnog razbuktavanja bolesti.

Gradska zdravstvena komisija saopštila je da je najnovija epidemija u ovom najvećem kineskom gradu, ključnom međunarodnom poslovnom centru, povezana sa karaoke salonom koji nije uspio da sprovede mjere prevencije među zaposlenima i mušterijama.

Gradsko odjeljenje za kulturu i turizam saopštilo je da je svim ustanovama tog tipa naloženo da privremeno obustave rad.

Zatvaranje u Šangaju izazvalo je negodovanje stanovnika protiv vladinog oštrog sprovođenja zakona. Mnogi stanovnici teško dolaze do hrane i medicinskih usluga, a hiljade su prebačene u karantinske centre.

I u Pekingu je novo žarište epidemije povezano sa mjestom za noćni provod.

U Kini je u posljednja 24 časa infekcija registrovana kod 427 lica, od kojih 141 simptomatski i 286 asimptomatskih slučajeva, saopštila je Nacionalna zdravstvena komisija.

Dan ranije registrovano je 418 novih slučajeva, od toga 112 simptomatskih i 306 asimptomatskih.

Novi smrtni ishodi nisu zabilježeni.

U Kini je do sada registrovano 226.176 simptomatskih slučajeva.

Peking je u posljednja 24 časa prijavio pet novih simptomatskih slučajeva, dok su dan ranije registrovana tri slučaja.

Šangaj je prijavio devet novih simptomatskih slučajeva

 

izvor:Nezavisne/FOTO: Slobodna Evropa