Trka sa preprekama u Tavni kod Bijeljine okupila više od 400 takmičara (Foto)

27.05.2024. - Društvo

Proteklog vikenda u Tavni kod Bijeljine održana je trka sa preprekama u organizaciji OCR RS, koja je okupila više od 400 takmičara iz skoro svih dijelova regije, a među njima je bio i otac koji je na leđima nosio jedanaestomjesečnog sinčića.

Ovo je druga po redu trka koju ovaj klub održava u Tavni, a prema viđenom, radi se o jednoj od najkvalitetnijih u regionu. 

“Imali smo više od 400 takmičara iz skoro svih zemalja regije. Najviše ih je naravno iz Republike Srpske, ali tu bili su i naši prijatelji iz Kraljeva, Subotice, Beograda, Pančeva, Loznice, Trebinja, Kosovske Mitrovice, Zvečana, Nikšića, Tuzle, naravno Ugljevika, Zvornika i Bijeljine, ali i mnogih drugih gradova okruženja. Nismo se nadali ovakvom odzivu, s obzirom na to da se u isto vrijeme održava veliki broj trka i u drugim gradovima, koji su po tradiciji dosta jače nego ova. Ipak, uspjeli smo da svojim radom, ali i pripremom staze privučemo veoma kvalitetne takmičare, poput Miloša Raičevića, jednog od najtrofenijih OCR trkača, ali i ostale vrhunske sportiste, na šta smo veoma ponosni”, rekao je za InfoBijeljinu Vladimir Sarić, jedan od osnivača tima OCR RS. 

Kvalitetna staza

Učesnici su imali samo reči hvale za organizaciju i sami ambijent, jer je dobro poznato da se na ove trke ne dolazi samo zbog nadmetanja, već i zbog prelijepe prirode I druženja. Upravo je Miloš istakao veoma veliko zadovoljstvo što je učestvovao na trci, uprkos tome što se nije okitio zlatnom medaljom. 

“Veoma zahtjevna i kvalitetna staza. U svakom trenutku na raspolaganju imate pomoć ljudi koji su bili u organizaciji. Ja se danas nisam osećao baš najbolje, pa nisam mogao da pružim svoj maksimum, možda i zbog jako zahtjevne staze, ali sam izuzetno zadovoljan cjelokupnom trkom i organizacijom, te obećavam ponovni dolazak i jedva čekam novo druženje u Tavni”, rekao je on.

Najveći aplauz

Pored takmičara koji uvijek teže da osvoje najsjajnija odličja, veliki broj učesnika je tu zbog ljubavi prema prirodi, dobroj zabavi i druženju sa prijateljima. 

Da je ovo, pored sportskog nadmetanja, jedan veliki porodični događaj, govori i činjenica da je trku na osam kilometara prošao i Dušan Lalić, sa svojim jedanaestomjesečnim sinom Teodorom na leđima. Njih dvojica su ujedno dobili i najveći aplauz svih prisutnih u cilju.

“Učestvovao sam na mnogim trkama i osvajao sam i odličja, međutim otkad sam krenuo da se takmičim, želja mi je bila da istrčim stazu sa svojim djetetom, u ovom slučaju sinom. Želja mi se ispunila i iako je bilo izuzetno teško, presrećan sam što smo nas dvojica zajedno prošli i završili ovu izuzetnu trku”, rekao je Lalić.

Najmlađi takmičar

Pored Dušana u trci je učestvovalo veliki broj majki i očeva sa kćerkama i sinovima. Najmlađi učesnik trke bio je trinaestogodišnji Aleksandar iz Ugljevika, dok su oni najstariji imali i više od šest decenija života. A da i dame nimalo ne zaostaju za muškarcima, pokazale su djevojke koje su ostvarile veoma zapažene rezultate. 

Iako su mnoge od njih zadobile i povrede tokom trke, uspjele su da završe, što je ujedno i najveća pobjeda. 

Spisak pobjednika

Takmičenje je bilo podijeljeno na dvije trke od osam i 17 kilometara u ženskoj i muškoj konkurenciji. Kod dama najbrže na osam kilometara su bile Aleksandra Lazić, Dunja Crnomarković i Marijana Nikolajević iz Pančeva, dok su dionicu od 17 kilometara najbrže istrčale Jelena Janežić, Marija Milojević i Marija Terzić. Kod muškaraca najbrži u trci na osam kilometara bili su Nemanja Stevanović, David Čelić i Đorđe Cerić, a na 17 prve dvije pozicije osvojila su braća Pavlović, Miloš i Aleksandar, dok je treći bio Nikola Vučković. 

Najizdržljiviji na svijetu

U okviru OCR RS TAVNA 2024 trke, dan ranije održano je i edukativno motivaciono predavanje, gdje su pred velikim brojem prisutnih, svoja iskustva iz sporta prenosili Jovan Spajić – najizdržljiviji čovjek na svijetu, Dragiša Vuletić, proslavljeni karatista i trener nekoliko šampiona Evrope i svijeta, te Sanja Mitić, osnivač “Ko te juri izazova” kluba koji broji više od 700 članova, sa prvenstvenim ciljem da kroz sport i zabavu pomognu onima kojima je pomoć najpotrebnija, a do sada su skupili više od 3.300.000 dinara.

Prisutni su najviše pitanja imali za Jovicu Spajića, ultramaratonca, pripadnika SAJ Srbije, koji je ušao u Ginisovu knjigu rekorda, a jedan od posljednjih rezultata koje je ostvario, jeste pobjeda na “Yucon Arctic Race” ultramaratonu.

On je stazu dužine 300 milja istrčao najbrže od svih učesnika, a drugoplasiranog je ostavio za više od 60 milja iza sebe u trenutku kada je prošao kroz cilj. 

Osnivači OCR RS kluba Mladen Stevanović i Vladimir Sarić, iz dana u dan pokazuju da ništa nije nemoguće, pa i to da Semberija može da ima trku za koja je jedna od najzahtjevnijih, ali i sportski događaj, koji je jedan od najorganizovanijih u regiji.

Izvor/Foto: Info Bijeljina