Na ovim putevima vam je “glava u torbi”

20.02.2024. - Društvo

Svako ko se ikada vozio magistralnim putem od Gacka ka Foči, a onda dalje ka Trnovu i Istočnom Sarajevu, može posvjedočiti da su ove dionice magistralnih puteva među najopasnijima u kompletnoj Republici Srpskoj.

Responsive image

Kanjonski usjeci, gdje stijene praktično vise nad glavama vozača, planinski teren i mokar kolovoz, nekada i u ljetnim mjesecima, konstantno pozivaju učesnike u saobraćaju na potpunu koncentraciju tokom upravljanja vozilima.

Ali, nekada im ni to ne pomaže, jer kad priroda učini svoje, onda nisu dovoljne ni barijere, niti oprez vozača, već nažalost, samo puka sreća da neće biti povrijeđenih, a da će se sve završiti samo sa manjom ili većom materijalnom štetom.

Upravo takvom epilogu svjedočili su vozači u prethodnih nekoliko dana na dvije dionice magistralnih puteva Gacko – Foča (prevoj Prijeđel), te Trnovo – Dobro Polje – Miljevina, gdje su se dogodile dvije saobraćajne nezgode, te jedan prekid saobraćaja usljed velikog odrona.

Naime, u saobraćajnog nezgodi koja se tokom proteklog vikenda dogodila na prevoju Prijeđel jedno vozilo je završilo na krovu, ali na svu sreću bez težih posljedica za putnike. Nekoliko dana ranije saobraćaj je bio obustavljen i usljed ogromnog odrona stijena na magistralni put.

Takođe, na sreću u tom trenutku nije bilo učesnika u saobraćaju, pa osim čišćenja druma nije bilo drugog posla za nadležne.

Međutim, ovakvu sreću nije imao jedan od vozača teretnog kamiona, nakon što je na putnom pravcu Foča – Istočno Sarajevo (dionica Trnovo – Dobro Polje – Miljevina) 12. februara došlo velikog odrona, usljed čega je ogromna stijena udarila direktno u prednji dio i točak kamiona.

Iz Policijske uprave Foča saopštili su da nije bilo povrijeđenih, ali da je na kamionu pričinjena materijalna šteta.

Na upit “Nezavisnih novina”, u kojem smo tražili odgovore da li će biti nešto preduzeto po ovom pitanju i da li je u ovoj godini planirana ikakva rekonstrukcija spornih dionica, iz Javnog preduzeća “Putevi Republike Srpske” konkretno su se osvrnuli na odron koji se dogodio na magistralnom putu prvog reda MI-111, dionica Trnovo – Dobro Polje – Miljevina, navodeći da je tu pored postojeće saobraćajne signalizacije, zaštitnih mreža i ograda, postavljena i dodatna saobraćajna signalizacija koja sve učesnike u saobraćaju upozorava na mogućnost odrona.

“To je urađeno jer se cijela ta dionica nalazi u kosini, koje su na nekim dijelovima visoke i preko 100 metara”, piše u odgovoru na naša pitanja.

Dalje navode da na većem dijelu ove dionice postoje zaštitne mreže, ali da one ne mogu da zadrže krupniju stijensku masu, kao što je bio slučaj u navedena dva dana.

Prema tvrdnjama iz “Puteva RS”, ova dionica nalazi se na listi prioriteta za sanaciju.

“Predstavnici Javnog preduzeća u pregovorima sa Svjetskom bankom ovaj putni pravac su izdvojili kao jedan od prioriteta za sanaciju, a finalizacija i odobrenje sredstava se očekuju polovinom ove godine”, zaključili su u svom saopštenju.

Dok nadležni pozivaju na dodatan oprez i strpljenje, vozači na ovim dionicama bukvalno ne znaju šta se može desiti iznenada. Tragičan primjer toga se desio 28. novembra 2023. godine, kada je odlomljena stijena u tunelu u Dobrom Polju pala direktno na šoferšajbnu teretnog kamiona i usmrtila vozača. I to u po bijela dana.

Na ovakve tragedije i neprilike godinama upozorava narodni poslanik Nebojša Vukanović iz Pokreta za pravdu i red, tražeći od nadležnih da reaguju.

“Kod nas su se tragedije dogodile u više navrata. Prije nekoliko godina stijena je pala na autobus, poginula je jedna studentkinja, prije par mjeseci je poginuo vozač teretnog kamiona, za dva dana imali smo tri odrona u kojima su se stijele obrušile i oštetile vozila. Ovo je problem o kome u skupštini govorim najmanje pet godina, a kao novinar još najmanje deset, dakle, 15 godina vapimo za pristojnim magistralnim putem. Ali, mi smo posljednja rupa na svirali ove vlasti”, poručuje Vukanović, koji sva dosadašnja obrazloženje iz Vlade RS naziva ponižavanjem građana istoka Srpske.

On u razgovoru za “Nezavisne novine” ističe da je jedino rješenje koje se nameće izlazak građana na proteste i blokada spornih saobraćajnica.

“Nećemo mi ovdje ginuti kao glineni golubovi dok se oni smiluju da naprave ovo”, poručio je Vukanović.

Izvor: Nezavisne / Autor: Radoš Krstojević