Olakšice “Autoputeva RS” koristi više od 1.100 osoba: Uz neplaćanje putarine jedna briga manje

30.11.2022.
Vozeći se gotovo svakodnevno autoputevima u Srpskoj kako bi stigli na posao ili terapije, osobe sa invaliditetom i oboljeli od rijetkih bolesti mjesečno uštede nekoliko stotina maraka jer su oslobođeni plaćanja putarine, a te olakšice biće im omogućene i u narednom periodu.

 

 

Pravilnik o postupku i načinu ostvarivanja prava na oslobađanje od plaćanja putarine donesen je 2019. godine, a to pravo koriste 1.182 lica, među kojima 903 ratnih vojnih invalida, 205 ostalih lica sa invaliditetom, te 74 pravnih lica koja su oslobođena po zakonu.

Direktor Udruženja žrtava saobraćajnih nezgoda STEP Dejan Trninić rekao je da se zahvaljujući ovoj olakšici ostvaruju značajne uštede, posebno ukoliko se svakodnevno putuje autoputem.

– U ovo vrijeme, kada je gorivo veoma skupo, i te kako znači kada se uštedi iznos koji bismo inače izdvojili za putarinu. Najčešće koristim dionice autoputeva u Srpskoj prilikom odlaska u Bijeljinu, Sarajevo ili Beograd, te samo u dva pravca od Banjaluke do Doboja uštedim 14 maraka, ili sedam KM ukoliko putujem za Srbiju preko Gradiške. Za one koji na posao ili preglede putuju svakodnevno u Banjaluku iz Prnjavora, Gradiške ili Doboja, uštede su daleko veće – rekao je za “Glas Srpske” Trninić.

Dodao je da je ovu povlasticu veoma jednostavno ostvariti, te je kao osnivač Udruženja STEP, koje promoviše bezbjednu vožnju, pozvao sve osobe s invaliditetom, odnosno roditelje koji prevoze djecu s invaliditetom da podnesu zahtjev sa pratećom dokumentacijom preduzeću “Autoputevi RS”.

U Savezu za rijetke bolesti RS ističu da su nakon uvođenja ove olakšice posebno odahnuli njihovi članovi koji često putuju na fizikalne terapije u Zavod za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju “Dr Miroslav Zotović”.

– Ukoliko porodica dolazi iz Doboja u Banjaluku nekoliko puta sedmično, pa čak i svaki dan, to je nekoliko stotina maraka mjesečno samo za putarinu.  Na njihovu inicijativu smo se i izborili da se oboljeli od rijetkih bolesti oslobode plaćanja putarine. Posebno je to značajno u ovo vrijeme kada je sve skupo, od osnovnih životnih namirnica do lijekova – kazala je predsjednica Saveza za rijetke bolesti RS Biljana Kotur.

Vršilac dužnosti direktora “Autoputeva RS” Slobodan Stanarević rekao je “Glasu” da će ove olakšice biti nastavljene.

– Nadzorni odbor se sastaje krajem godine, tako da će i za naredne tri godine biti utvrđene te olakšice – rekao je Stanarević dodavši da je veoma moguće da ima i onih koji ne znaju za ovu mogućnost, te je naglasio da su pravilnik kojim je ovo pravo omogućeno, kao i svi neophodni obrasci dostupni na internet stranici preduzeća.

Pravilnik

Pravilnikom je propisano da su plaćanja putarine oslobođene osobe lišene poslovne sposobnosti, lica pod starateljstvom ili produženim roditeljskim staranjem ili usvojene osobe sa utvrđenim invaliditetom sa 80 odsto tjelesnog oštećenja, odnosno navedene osobe kod kojih je utvrđeno tjelesno oštećenje koje za posljedicu ima nesposobnost donjih ekstremiteta 60 odsto ili više procenata. Plaćanja putarine oslobođeni su i oboljeli od rijetkih bolesti, a zahtjev za oslobađanje plaćanja putarine mogu podnijeti njihovi zakonski zastupnici, roditelji sa produženim roditeljskim staranjem, staraoci ili usvojioci, a koji prevoze ova lica.

 

izvor:Glas Srpske/FOTO:Glas Srpske