Novi detalji o životu legendarne Marylin Monroe

14.12.2022. - Društvo

Merylin Monroe je imala 36 godina kada je umrla na misteriozan i sumnjiv način 4. augusta 1962. Da je živa, glumica bi sada bila u srednjim devedesetima. Tajne i intrige njenog života pročitajte na slijedećim slajdovima.

Ko je bila Marylin?

 

Marylin Monroe

 

Platinasta plavuša koja je proslavila Merylin Monroe zapravo nije bila njena prirodna boja. Kažu da je imala smeđu, tamnoplavu ili čak crvenkastu kosu.

Period djetinjstva

Marylin Monroe

1. juna 1926. godine, Norma Jeane Mortenson Baker rođena je u Los Angelesu, California. Njena majka, Gladys Baker, nikada nije otkrila ime oca njene djevojčice. Normi ​​Jeane je dala prezime svog očuha, Mortenson.

 

Majka borac

Marylin Monroe

Normina majka je imala ograničena finansijska sredstva i psihičke probleme. Odabrala je da svoju bebu pokloni Idi i Albertu Bolenderu, prijateljskom paru koji je brinuo o djevojčici do njene 7. godine. Do tada je njena mama imala kuću i Norma Jeane je ponovo živjela s njom. Nažalost, porodica nije dugo ostala na okupu, jer je majka ponovo imala nerni slom i primljena je na psihijatrijsku bolnicu. Njena ćerka je tako došla pod brigu države.

Djevojčica bez doma

Marylin Monroe

Norma Jeane je bila smještena u oko 11 hraniteljskih domova. Na kraju se vratila u sirotište Hollygrove u Los Angelesu koje ju je prvo primilo i tamo je dobila svoj prvi posao kao pomoćnica u kuhinji.

Iskustva djevojčice nisu bila dobra. Sama Marilyn Monroe otkrila je da je pretrpjela zlostavljanje od strane muškarca sa 8 godina u jednom od hraniteljskih domova. Njena usvojiteljica je rekla da je Norma Jeane kriva za ono što se dogodilo.

Marilynin neobičan način govora

Marylin Monroe

Smrt njenog psa Tippy bio je još jedan tragičan događaj koji će obilježiti mladu djevojku za cijeli život. Ljubimac je okrutno ubijen, zbog čega je šokirana Norma Jeane izgubila sposobnost govora. Iako je vremenom povratila svoj govor, mucanje joj je ostalo i nikada ga nije mogla sasvim savladati.

U prvi brak ušla je sa 16 godina

Marylin Monroe

Godine 1937. Normu Jeane je usvojila najbolja prijateljica njene majke, Grace McKee. Njen suprug, Ervin Silliman, više puta ju je zlostavljao. Napustila je kuću, ali se na kraju vratila i tamo upoznala svog prvog muža: porodičnog prijatelja Jima Doughertyja. Vjenčali su se kada je ona imala samo 16 godina. On je imao 20 godina.

Rad u tvornici municije

Marylin Monroe

Zanimljivo je da je brak bio Marilynin ključ do slave. Nakon što se 1942. oženio njome, Jim Dougherty se pridružio trgovačkoj mornarici 1944. Njegova mlada žena morala je da ode da radi u fabrici municije Radioplane.

Jedna fotografija promijenila je sve

Marylin Monroe

Igrom slučaja, fotograf David Conover snimio je Normu Jeane za članak o ženama koje su radile tokom Drugog svjetskog rata. Njena fotografija se pojavila u časopisu Yank.

Modeling

Marylin Monroe
Fotograf je mladoj Normi ​​Jeane preporučio da pokuša da se upiše u agenciju za modele Blue Book. Bila je uspješna i dali su joj ekskluzivni ugovor. Ubrzo je mlada žena postala poznati model u Los Angelesu. Godinu dana nakon dolaska u agenciju, već se pojavila u 30 publikacija.

Dobrodošla u Hollywood

Marylin Monroe

Sa 20 godina, razvodom, novim izgledom i novim imenom, Merylin Monroe je dobila svoju prvu ulogu sa tekstom u holivudskom filmu. Film se zvao “Opasne godine”.

Fotografije ispred kinematografske slave

Marylin Monroe

Snimanje ove fotografije će na kraju biti najpoznatije u njenoj karijeri. Fotografije Mone Monroe pojavile su se u čuvenom kalendaru “Zlatni san” iz 1952. godine. Vremenom su slike (diskutabilnog umjetničkog kvaliteta) postale legendarno blago.

 

izvor:Radio Sarajevo/Foto: MSN: Marylin Monroe