Nismo primili nikakve zahtjeve vlasti vezano za dodatno raspoređivanje snaga | Bijeljina.com

Nismo primili nikakve zahtjeve vlasti vezano za dodatno raspoređivanje snaga

01.09.2023.

EUFOR je istakao da nije rasporedio dodatno osoblje zbog protesta koji će danas biti održani na liniji razgraničenja Srpske i FBiH radi davanja podrške institucijama Republike Srpske.

“EUFOR nije primio nikakve zahtjeve od vlasti BiH u vezi s ovim pitanjem i nije rasporedio dodatno osoblje. Prema upozorenju za medije od 30. avgusta, svako privremeno povećanje osoblja EUFOR-a je rezultat godišnje i rutinske vježbe EUFOR-a “Brzi odgovor 23””, istakli su iz EUFOR-a na “Iksu”.

Predsjednik Odbora Đorđe Radanović izjavio je juče Srni da Srbi, uprkos zabrani, neće odustati od mirnog okupljanja u znak podrške predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i vršiocu dužnosti direktora “Službenog glasnika Republike Srpske” Milošu Lukiću protiv kojih je podignuta optužnica, te pozvao Srbe da danas u 18.00 časova dođu na linije razgraničenja sa FBiH u svojim opštinama i gradovima i obustave saobraćaj na 30 minuta.

Nakon što je Tužilaštvo BiH podiglo je 11. avgusta optužnicu protiv Dodika i Lukića zbog nepoštovanja odluka Kristijana Šmita, Radanović je 24. avgusta podnio zahtjev za održavanje mirnog skupa 1. septembra ispred zgrade Tužilaštva BiH u Sarajevu zbog ove političke optužnice.

Iz MUP-a Sarajevskog kantona saopšteno je da je policija zabranila protest ispred Suda i Tužilaštva BiH “zbog neispunjavanja formalnih uslova i iz bezbjednosnih razloga”.

Izvor: Glas srpske