Nismo primili nikakve zahtjeve vlasti vezano za dodatno raspoređivanje snaga

01.09.2023. - Društvo

EUFOR je istakao da nije rasporedio dodatno osoblje zbog protesta koji će danas biti održani na liniji razgraničenja Srpske i FBiH radi davanja podrške institucijama Republike Srpske.

“EUFOR nije primio nikakve zahtjeve od vlasti BiH u vezi s ovim pitanjem i nije rasporedio dodatno osoblje. Prema upozorenju za medije od 30. avgusta, svako privremeno povećanje osoblja EUFOR-a je rezultat godišnje i rutinske vježbe EUFOR-a “Brzi odgovor 23””, istakli su iz EUFOR-a na “Iksu”.

Predsjednik Odbora Đorđe Radanović izjavio je juče Srni da Srbi, uprkos zabrani, neće odustati od mirnog okupljanja u znak podrške predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i vršiocu dužnosti direktora “Službenog glasnika Republike Srpske” Milošu Lukiću protiv kojih je podignuta optužnica, te pozvao Srbe da danas u 18.00 časova dođu na linije razgraničenja sa FBiH u svojim opštinama i gradovima i obustave saobraćaj na 30 minuta.

Nakon što je Tužilaštvo BiH podiglo je 11. avgusta optužnicu protiv Dodika i Lukića zbog nepoštovanja odluka Kristijana Šmita, Radanović je 24. avgusta podnio zahtjev za održavanje mirnog skupa 1. septembra ispred zgrade Tužilaštva BiH u Sarajevu zbog ove političke optužnice.

Iz MUP-a Sarajevskog kantona saopšteno je da je policija zabranila protest ispred Suda i Tužilaštva BiH “zbog neispunjavanja formalnih uslova i iz bezbjednosnih razloga”.

Izvor: Glas srpske