Pukovnik policije Srbije o sistemu “Pronađi me” za nestalu djecu

20.11.2023. - Društvo

Pukovnik policije MUP-a Srbije, Milan Andrić, izjavio je danas, povodom nedavno uvedenog sistem “Pronađi me”, da je kod nestanka maloljetnog lica ključno prvih pola sata, a da je od 2015. godine uvedena zakonska obaveza da se po prijavi reaguje odmah.

Responsive image

Andrić je za televiziju K1 rekao da je prvi momenat prijave najbitniji i da iz tog momenta policijski službenici odmah izlaze na teren.-U sistemu „Pronađi me“, našom internom procedurom, predvidjeli smo da načelnik policijske uprave, donosi odluku o pokretanju sistema. Već mjesec dana je ovaj sistem u funkciji i mogu samo da kažem hvala Bogu da ga nismo upotrijebili i iskreno se nadam da ni nećemo rekao je pukovnik.On je dodao da je početkom godine ministar policije nakon konsultacija sa strukom, formirao multiresorni tim, sastavljen od više predstavnika drugih ministarstava.

“Tu su bili predstavnici tadašnjeg Republičkog javnog tužilaštva, imali smo predstavnike iz civilnog sektora, Igora Jurića, a bili su i predstavnici organizacija “Astra”. Naš tim je imao devet sastanaka. Uradili smo mnogo toga. Prethodno smo analizirali kako sistemi funkcionišu u svijetu, tačnije u SAD i Evropi i na bazi svega toga smo odlučili da mi napravimo jedan naš sistem koji će biti sličan njihovom. Jako smo ponosni na to što je ovo naš sistem, za koji niko ne može da kaže da smo prepisali od njega”, rekao je Andrić.

Nismo kao Amerikanci

Objasnio je da je jedina sličnost između sistema „Pronađi me“ i američog „Amber alerta“ namjena.-Sastoji se od toga kako što pre obavijestiti što veću populaciju građana da je došlo do nestanka maloletnog lica, kako bi se aktivno uključili u potragu. To je jedina sličnost – rekao je on.Pukovnik policije je naveo da je sistem kreiran tako da bude olakšano i policijskom službeniku koji treba da kreira obaveštenje i kako da najbrže svi subjekti koji učestvuju u informisanju što pre to obaveštenje proslede javnosti.

“Putem televizije, mobilnih operatera, slanjem SMS-a poruka u ovoj fazi, a razmišljamo da u budućnosti i neke druge sisteme, poput Vibera, da uključimo. Imaćemo 22. novembra sastanak sa njihovim predstavnicima, gde ćemo razgovarati na temu, kako da nam i oni pomognu”, naveo je Andrić.

Problemi sa društvenim mrežama

Kada je riječ o uključivanju društvenih mreža u sistem, pukovnik kaže da još nisu spremni na to.-Prije svega zbog zaštite podataka o ličnosti. U Srbiji ne postoji pravno lice koje je zastupnik Mete i sa kim bi mogli da sklopimo neki sporazum o zaštiti podataka o ličnosti. Nama je važno, kada objavimo fotografiju o nestanku maloljetnog lica, da se posle tog roka od 48 sati ona ukloni sa servera. Niko to za sada ne može da nam garantuje – objasnio je on.Naglasio je da je u planu da se razgovara sa mobilnim operaterima, kako da oni da unaprijede svoj način prenošenja informacija.-To može da se uradi preko baznih stanica, to znači kada je poruka kreirana u roku od nekoliko sekundi svi građani dobijaju poruku. Na primjer, to u Americi tako funkcioniše, ali to ne zavisi sve od nas, već i od mobilnih operatera, koliko će biti spremni – rekao je pukovnik policije Andrić.On je dodao da je namjera da u narednoj fazi u sistem budu uključene benzinske pumpe, bilbordi i Viber.

Izvor: Srpska info