Sve što neko zamisli, naše ruke će da naprave (Foto)

18.03.2023. - Društvo

Nekome može izgledati nevažan, pomalo pipav i zamoran posao oko pripreme i izrade cvjetića za mladence i svatove, šivenje peškira, izrada bidermajera, čaša za mladence, ukrasnih svijeća, ali za Ninu Ciganović, po zanimanju ekonomskog tehničara, već jedanaest godina sve to predstavlja izvor egzistencije, izuzetno kreativan i zanimljiv posao kojem je maksimalno podredila svoje znanje i talenat.

“U početku sam izrađivala samo te cvjetiće za ukrašavanje mladenaca i svatova, da bih postepeno ubacivala sve nove i nove sadržaje. Počela sam šiti peškire za kumove, pripremati dekoracije mladenačkih stolova, dekoraciju  prostora iza mladenaca u sali, ulaza u salu, ukrašavanje automobila u kojem će biti mladenci. 

Izrađujemo kutije za koverte, za vrtiće, sa personalizovanim imenom. Postepeno se širio repertoar tih kreacija koje sam uvodila u kompletnu ponudu”.

Nina kaže da većina ljudi dugo pamti te svečane trenutke, kao što su vjenčanja, svadbe, rođendani, punoljetstva.

Ona je majka blizanaca, tinejdžera, trinaestogodišnjeg sina i kćerke. Od prošle godine i oni s njom idu vikendom u svadbene salone, gdje joj pomažu oko pripreme određenih sadržaja.

“Kada uradim cvjetiće, oni pritrče da ih slože u korpice. Ukoliko pripremam neke male poklone, oni su tu da lijepe štampu. Iako smatram da su još uvijek mali, ima i izreka da se čovjek poslu i radnim navikama uči od malih nogu”.

 Nina napominje da nikada nije tražila, niti je bila u prilici da dobije neku finansijsku pomoć od lokalne zajednice ili od nekog fonda.

“Sve što smo postigli, postigli smo sami, sa svojim rukama.

Uporni smo, borimo se i radimo onoliko koliko možemo. I od ovog posla može se živjeti. Jedna solidna mjesečna plata može se zaraditi. U ovom poslu čovjek je svoj gazda, sam raspoređuje vrijeme, ali, često znam raditi i do tri i četiri sata ujutro. Neka platica za normalan život može se izvući iz ovog posla. U posao je povremeno uključen i suprug, svekrva, moji roditelji. U julu i avgustu, u vrijeme svadbi i veselja, svi smo na nogama, bukvalno, vlada mobilno stanje.

Tada se radi i za one zimske mjesece koji će neminovno doći. Cvjetići s ruzmarinom moraju biti dan ranije pripremljeni.

Svježe cvijeće se mora ranije postaviti na stolove. Kada uđete u mašinu, onda vas taj radni elan, jednostavno, nosi. O umoru tada ne razmišljate. Ovaj posao, kao i svaki drugi, treba voljeti. Imam puno strpljenja, da saslušam svakoga  i da ispunim sve želje, uvažim prijedloge i savjete.

Neka se mladi žene i udaju, neka se djeca rađaju. Biće posla i za nas i za druge”, kaže Nina Ciganović, rekli bismo, izuetno kreativna i talentovana žena.

Bijejina.com