Nestali u 9 minuta: Lopovi iz muzeja pobjegli sa zlatnicima vrijednim 1,6 miliona eura

24.11.2022.

Pljačkaši su tokom noći ušli u muzej i ukrali su stare keltske zlatnike čija se vrijednost procjenjuje na 1.6 miliona eura iz muzeja u Mančingu u Njemačkoj. Policija je saopćila da je akcija trajala devet minuta te da su lopovi najvjerovatnije sabotirali alarme muzeja.

 

 

Neposredno prije provale presječeni su obližnji internetski kablovi. Policija istražuje je li krađa povezana s prethodnim sličnim incidentima. Zaposlenici su ujutro pronašli razbijeno staklo na podu muzeja, a novčića više nije bilo u muzejskim vitrinama.

– Osjećaj je kao gubitak starog prijatelja – rekao je voditelj zbirki Rupert Gebhard, prenosi BBC.

Policijski dužnosnici sumnjaju da iza pljačke stoji organizirani kriminal te aludiraju na moguću povezanost s prethodnim pljačkama.

Stručnjaci strahuju da bi pljačkaši mogli rastopiti stare keltske zlatnike čime im se oduzima historijska vrijednost. Zlatnici su iskopani tokom arheoloških istraživanja 1999. godine u blizini Mančinga. To se smatra najvećim otkrićem keltskog zlata u 20. stoljeću. Prema riječima ministra Blumea, otkriće je ljudima dalo uvid u svakodnevni život ljudi koji su živjeli u Bavarskoj prije više od 2.000 godina.

 

izvor:Avaz/FOTO:FRANK MACHLER / DPA