Stop ekspoataciji litijuma na Majevici ali i u cijeloj BiH

19.02.2024. - Društvo

Želimir Nešković, potpredsjednik Srpske demokratske stranke i srpski delegat u Domu naroda BiH učestvuje na zajedničkom forumu u organizaciji Crne Gore i BiH u Budvi pod nazivom ’’Kako proces dekarbonizacije oblikuje našu budućnost’’.

forum

Pored toga, događaj okuplja poslanike i poslanice parlamenata Crne Gore i Bosne i Hercegovine, koji su potpisali Sporazum o saradnji Zelene poslaničke grupe Crne Gore i Zelenog kluba Bosne i Hercegovine. 

Ovim dokumentom, poslanici i poslanice će se obavezati na saradnju po različitim pitanjima vezanim za aktivnosti koje se tiču Zelene agende za Zapadni Balkan, klimatskih promjena i zaštite životne sredine, obnovljivih izvora energije, energetske efikasnosti i urbane mobilnosti, kao i mnogim drugim vidovima zajedničkog djelovanja. 

“Stav koji pokušavam nametnuti kao stav Zelenog kluba iz Bosne i Hercegoviine je stroga zabrana eksploatacije litijuma, ne samo na Majevici već i u cijeloj Bosni i Hercegovini kao i sprečavanje eksploatacije ruda svih teških metala u cijeloj zemlji”, poručio je Nešković.

Forum je značajan kako zbog okupljanja poslanika i potpisivanja navedenih dokumenata, tako i zbog predavanja i panel diskusija koje su uključene u događaj, a tiču se teme foruma.

Bijeljina.com