Nastavak suđenja optuženima u predmetu “Korona ugovori”

04.09.2023. - Društvo

Komisija za javne nabavke u Institutu za javno zdravstvo RS nije se sastajala, iako je na zapisniku pisalo da jeste, potvrdila je danas u banjalučkom Okružnom sudu u nastavku suđenja optuženima u predmetu “Korona ugovori” svjedok Republičkog javnog tužilaštva Jela Aćimović, pomoćnik direktora za medicinske poslove u Institutu.

Istovremeno, Aćimovićeva je izjavila da optuženi Branislav Zeljković, bivši direktor Instituta, nije vršio pritisak na izbor ponuđača, a maske koje su u martu 2020. godine naručene od ponuđača konzorcijuma preduzeća “Prokontrol” i “Promeding” nisu bile medicinska, već lična zaštitna oprema, koja je odgovarala standardima i njihova pojedinačna cijena od 6.90 KM, bila je prihvatljiva.

Pored Zeljkovića, optužnicom su obuhvaćeni Saša Marković, Slavko Bojić, Sani Crljić i Dragan Dubravac, te firme “Procontrol”, “Promeding”, “Travel for fun” i “Sineks laboratorija”.

Ukoliko se dokaže krivica optuženih, republički javni tužilac zatražila je da se od optuženih oduzme imovinska korist preko milion KM. Tako će u slučaju dokazivanja krivice, od Zeljkovića biti oduzeto 335.000 KM, Bojića 241.500 KM, Crljića 28.000 KM, a Saše Markovića 578.000 KM.

Odgovarajući na pitanja republičkog javnog tužioca Sanje Tadić Stojisavljević, svjedok je objasnila da je njen posao u Komisiji bio ocjenjivanje tehničkih karakteristika nabavljene robe.

Na pitanje zašto se Komisija nije sastajala, svjedok je odgovorila da su u kritično vrijeme bile vanredne okolnosti, te da su se članovi Komisije komunicirali telefonom.

“Smatrali smo da je bilo dovoljno da svako pogleda dokumentaciju sa svog aspekta. Dokumentacija je dolazila potpisana od strane predsjednika Komisije koji je bio zadužen za finansijska pitanja. Čim je bio njegov potpis smatrala sam da je taj dio koji se odnosi na njegovu oblast u redu. Pregledala sam sertifikat o maskama i tehničke karakteristike su odgovarale neophodnim standardima”, objasnila je Aćimovićeva.

Odbrana optuženog Zeljkovića prigovarala je načinu ispitivanja Aćimovićeve od strane postupajućeg republičkog tužioca, istakavši kako se svjedoku postavljaju pitanja koja joj se nisu postavljala tokom istrage.

Tužilac je na ovo uzvratila da navodi odbrane nisu tačni.

Advokata Jadranku Ivanović koja brani prvooptuženog Zeljkovića interesovalo je da li je njen branjenik bilo kada naređivao ili uticao na izbor ponuđača.

“Zeljković mi nije naređivao, a nisam čula ni da je to radio drugima”, dodala je Aćimovićeva.

Odbrana je istakla i da se u konkretnom slučaju nije radilo o medicinskoj opremi, već o zaštitnoj opremi, što je Aćimovićeva potvrdila.

“Radilo se o ličnoj zaštitnoj opremi”, objasnila je Aćimovićeva.

Dodala je kako cijena maske od 6,90 KM nije stvorila sumnju, jer su u kritično vrijeme slabije hirurške maske u apotekama koštale dvije KM.

“I u drugim zemljama bilo je teško doći do maski”, izjavila je Aćimovićeva.

Odbrani Zeljkovića na današnjem ročištu nije bilo dozvoljeno pitanje vezano za lični materijalni dokaz, odnosno mejl u kojem se, kako je objasnila advokat Jadranka Ivanović, vidi da je bivši direktor Instituta za javno zdravstvo RS u kritično vrijeme tražio očitovanje Aćimovićeve i njene koleginice o nabavci zaštitnih odijela koja je nudio optuženi Saša Marković, odnosno firma “Travel for fun”, a čime se prema tvrdnji odbrane, negiraju navodi svjedoka da nije čula za ovu firmu dok mediji nisu pisali o njoj.

Odbrana je najavila da će ovaj dokaz izvesti u narednom periodu kada dođu na red dokazi odbrane optuženih.

Branislav Zeljković uhapšen je u septembru 2021. godine, a u pritvoru je proveo pet mjeseci nakon čega je pušten da se brani sa slobode kao i ostali optuženi u ovom predmetu.

Republičko javno tužilaštvo u septembru prošle godine podiglo je optužnicu u aferi “Korona ugovori” zbog zloupotrebe službenog položaja u postupcima javnih nabavki za vrijeme pandemije.

Suđenje Zeljkoviću i saučesnicima počelo je 6. februara ove godine, a u međuvremenu je saslušan tek prvi, od ukupno 70 svjedoka, koliko ih je najavilo Republičko javno tužilaštvo, Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala.

Naime, nakon par održanih ročišta, optuženom Bojiću pogoršalo se zdravstveno stanje, pa je suđenje bilo odgođeno do daljnjeg.

Posljednje ročište održano je 13. marta ove godine.

Izvor: Srpska info