Čak 47 odsto žena u BiH tokom života iskusilo je fizičko, psihičko i seksualno maltretiranje

21.11.2023. - Društvo

Nasilje se sada više prepoznaje. Prije dvadeset godina nasilje je bio privatni problem. Sada je svijest proradila i puno se više govori o nasilju nad ženama, poručeno je na konferenciju u Sarajevu na temu borbe protiv nasilja u porodici.

Responsive image

Gender centar Federacije Bosne i Hercegovine organizovao je konferenciju o temi “Multidisciplinarni pristup prevenciji i borbi protiv nasilja u porodici”. Direktorka Gender centra Federacije BiH Ana Vuković izjavila je da su tokom konferencije posebnu pažnju posvetili Istanbulskoj konvenciji i preporukama koje je potrebno provesti u djelo u sklopu borbe protiv nasilja nad ženama.

“Nasilje se sada više prepoznaje. Prije dvadeset godina nasilje je bilo privatni problem. Sada je svijest proradila i puno se više govori o nasilju”, rekla je ona i dodala da je vrlo važno da u slučaju nasilja u porodici policija pravovremeno ide na lice mjesta.

Grafitima protiv nasilja u porodici
FOTO: UDRUŽENE ŽENE/USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Stereotipi prema nasilju

“Takođe, godinama govorimo da osobe koje su počinile nasilje ne smiju da rade na visokim funkcijama u državi “, dodala je. U društvu i dalje postoje stereotipi prema nasilju nad ženama.

“I dalje se često misli da je žena kada se uda da ona više nema ono svoje ja, nego da je ona podložna suprugu. Toga i danas ima u društvu”, rekla je Vuković. Istakla je da je porodični zakon je arhaičan i mora pretrpjeti niz dopuna i izmjena kako to zahtjeva Istanbulska konvencija.

“Osim toga, ne mogu reći da su samo političari krivi, svi smo mi krivi za ovo što se dešava, i ne samo institucije i ljudi koji rade u institucijama. Krivi su i građani građanke, zato što se pravimo gluvi, nijemi i slijepi i okrećemo glavu. Nemojte okretati glavu, prijavite nasilje, to se sutra i vama može desiti. Prijava može nekome spasiti život”, rekla je ona.

Povećan broj

Predstavnica UN Women u BiH Jo-Anne Bishop istakla je da je konferencija važna, posebno zbog povećanja slučajeva nasilja nad ženama u Bosni i Hercegovini.

“Nasilje je dovelo i do smrtnog ishoda za žene, deset žena od početka godine. Sada smo fokusirani na izmjene koje su potrebne po pitanju zakonodavstva u borbi protiv nasilja nad ženama i djevojčicama kako bi odgovaralo standardima Istanbulske konvencije, a to obuhvata sve aspekte nasilja nad ženama i djevojčicama, odnosno psihološko, fizičko, ekonomsko i seksualno nasilje”, rekla je Bishop. Prema istraživanjima provedenim u BiH, 90 posto građana izražava visok stepen svjesnosti o problemu nasilja u porodici, ali 45 posto građana nasilje u porodici još uvijek gleda kao privatni problem.

Da se radi o ozbiljnom problemu, pokazuju i statistički podaci koji govore da je 47 odsto žena u BiH tokom života iskusilo neki oblik nasilja. Najčešće se radi o fizičkom nasilju, zatim psihičkom i seksualnom.

Izvor: Srpska info