Godišnje se hiljade žena trljaju o njega

18.12.2022. - Društvo
Iako su Luvr i Ajfelov toranj na vrhu liste svakog turista koji putuje u Pariz, jedna od iznenađujućih gradskih atrakcija su i pariška groblja, a ponajviše groblje Per Lašez.

Među poznatim spomenicima ističe se grob koji je postigao kultni status, uprkos tome što je njegov vlasnik živio poprilično mirnim životom. Riječ je o Viktoru Noiru, novinaru koji je radio za francuske novine La Marseillaise do svoje smrti 1870. godine, a imao je samo 22 godine kada je umro.

Naime, uprkos prilično običnoj karijeri, Noira je na kraju ubio princ Pjer Bonaparta, rođak Napoleona III., koji je u to vrijeme vladao. Princa su, naime, uvrijedili stavovi La Marseillaisea o njegovoj porodici te je izazvao urednika na dvoboj.

Noir je poslan da dogovori vrijeme i mjesto sukoba, ali tada je izbila tuča i Bonaparta je ubio Noira hicem iz vatrenog oružja. Zbog njegove smrti Bonaparta se suočio s bijesom javnosti, posebno zato što je na kraju bio oslobođen optužbi za ubistvo.

To je čak dovelo do niza nasilnih demonstracija, a Viktor Noir postao je revolucionarni simbol te je više od 100 hiljada ljudi prisustvovalo njegovoj sahrani.

Bizarno vjerovanje dovelo do habanja patine na spomeniku

Ali ni to nije glavni razlog zašto ovaj obični čovjek još uvijek prima brojne bukete i vijence cvijeća na svome grobu, čak i danas. Često nazivan ‘”najseksi grobnicom na groblju”, grob Viktora Noira sastoji se od skulpture čovjeka u prirodnoj veličini koju je izradio Žulijus Dalou.

Figura leži ravno na leđima, s rastvorenim kaputom i šeširom koji se nalazi sa strane, uz nogu. Iz nepoznatih razloga, Dalou je na skulpturi napravio vrlo primjetnu izbočinu ispod pojasa, a to je pokrenulo stvaranje bizarnog mita koji je s vremenom učinio grob Viktora Noira simbolom plodnosti i erotske sreće.

Izvor:Jutarnji.hr/Foto:Instagram