Muzejska problematika: Digitalizacija arhiva na čekanju

27.06.2022.

Na digitalizaciju arhivske građe Muzeja Semberije još uvijek se čeka, samim tim još čekaju i krajnji korisnici, koji bi kroz virtuelno iskustvo, bili u mogućnosti kad god to požele, pretražiti sadržaj ove kulturne ustanove, kaže za portal Bijeljina.com direktor Muzeja Semberije Momčilo Koprivica.

„Učiniti muzej vidljivijim bila je ideja od koje je sve krenulo još 2019. godine kada smo obavili konstruktivne razgovore sa muzejskim stručnjacima iz Beograda i Novog Sada. Nažalost nakon toga je ubrzo uslijedila pandemija i sve je ostalo na čekanju za nove pregovore i pomoć od strane kolega, oni bi finansirali sve te procese,  jer je neophodno da se stvore tehnički uslovi u ustanovama da bi se digtalizacija realizovala. I dalje smo u kontaktu sa Muzejom RS odakle su nam potvrdili da će se, jenjavanjem korone, ući u nastavak dogovora o digitalizaciji, mi se nadamo već ovog proljeća, tako bi naši eksponati bili uvršteni u međunarodni digitalni sistem“, navodi Koprivica.   

Uvođenje novih tehnologija u službi zaštite muzejske građe 

Direktor Muzeja Semberije naglašava da je cilj digitalizacije prevnetivna zaštita muzejske građe.

„Sve što posjedujemo bilo bi dostupno svim zainteresovanim da u ovom slučaju na mrežama pogledaju građu Muzeja Semberije, na jednom mjestu bi se pronašao veliki dio muzejskog sadržaja. A do tada  ćemo se, kao i do sada, truditi da sačuvamo sve, što se nalazi u Muzeju. Pokušavamo da stalnim ulaganjem i renoviranjem jedne od najastarijih zgrada u Bijeljini, u kojoj se Muzej nalazi već 52 godine, dovedemo u neko pristojno stanje gdje bi se mogli sačuvati naši predmeti. Što se tiče drugih dokumenta, knjiga, fototeke i hemeroteke oni su bolje zaštićeni i tu ne može lako doći do propadanja“, kaže Koprivica.

Večeras 14. Bijenale u 19.30 

Nakon uspješne prošle godine u bijeljinskom Muzeju Semberije i za ovu godinu pripremaju nekoliko značajnih projekata i postavki.

Muzej Semberije vas poziva na otvaranje 14. bijeljinskog bijenala u ponedjeljak 27. juna u 19.30 časova. Ove godine na Bijenalu će biti predstavljeno 20 umjetnika sa ukupno 29 radova. Stručni žiri u sastavu: Vesna Todorović, akademska slikarka, Milijanko Miholjčić, akademski grafičar i Dejan Ćosić, kustos u Muzeju Semberije; je izabrao pobjedničke radove koji će biti saopšteni na otvaranju izložbe.

Za drugu polovinu godinu planirana je izložba o Romima u sklopu „Pantelinskih svečanosti“ . Jedna od redovnih aktivnosti Muzeja Semberije je i učešće na manifestaciji „Višnjićevi dani“ i za kraj godine organizacija i održavanje  Smotre etnološkog filma.

Bijeljina.com