Da li je prostor spreman da postane muzejski primjerak? (Foto/Video)

15.05.2023. - Društvo

Muzej Republike Srpske prokišnjava, te je zbog toga u unutrašnjosti muzeja postavljeno više raznih posuda i lavora u kojima se skuplja kišnica.

Kako su za portal Banjaluka.com potvrdili iz Muzeja RS, eksponati nisu ugroženi, jer su na vrijeme izmješteni, te su dodali da je ovo višedecenijski problem.

Zgrada nije prilagođena klimatskim uslovima

Takođe, pojasnili da je zgrada Muzeja RS izgrađena tako da nije prilagođena našim klimatskim uslovima.

“Zgrada u kojoj se nalazi Muzej Republike Srpske građena je poslije velikog zemljotresa u Banjaluci, kao Dom radničke solidarnosti. Sama zgrada nije prilagođena našim klimatskim uslovima, jer ima ravan krov, koji nije adekvatan za područja sa čestim padavinama. Prokišnjavanje je višedecenijski problem, koji se u prošlosti u više navrata pokušavao rješavati parcijalnim intervencijama, čiji efekti su bili samo kratkotrajni”, rekli su nam u Muzeju RS.

Namjenska zgrada

Osim toga, poručili su da Muzej RS kao nacionalna muzejska ustanova treba da dobije namjensku zgradu, koja bi adekvatno prezentovala kulturno i istorijsko blago koje ova ustanova čuva.

“Ustanova ima veoma dobru saradnju sa institucijama republičke i gradske vlasti u realizaciji svih projekata i aktivnosti. U pogledu potrebe za novom, adekvatnom gradom, Muzej je dobio načelnu podršku Vlade Republike Srpske, predsjednika Milorada Dodika i Grada Banjaluke”, navode iz Muzeja RS.

Eksponati nisu ugroženi

Takođe, u Muzeju RS ističu da svi stručni radnici Muzeja, vode stalnu brigu o eksponatima za koje su zaduženi.

“Ni jedan eksponat nije bio, niti je sada neposredno ugrožen usljed prokišnjavanja zgrade. O svakom eksponatu vodi se stalna briga i nadzor, te će reakcija u slučaju potrebe biti promptna  i adekvatna”, rekli su nam.

Četiri izložbe

U Muzeju RS u ovom trenutku mogu se pogledati čak četiri izložbe čiji su autori stručni radnici Muzeja Reublike Srpske i izložba ćiriličnih rukopisa “Srce piše ćirilicu“.

“Prilikom formiranja postavki izložbi, u obzir moramo uzeti problem prokišnjavanja, koji često zahtjeva prilagođavanje”, zaključili su u Muzeju RS.

Banjaluka.com