Porodilje sada mogu prijaviti korupciju u 4 bolnice

10.03.2023. - Društvo

Za svaki drugi porođaj u BiH, porodica počasti medicinare kovertom s novcem ili poklonom, prosječne vrijednosti 140 KM.

Ove poražavajuće podatke, do kojih su došli kroz anketu sa porodiljama iz čak 38 bolnica, objavilo je ranije Udruženje “Baby steps”, a sada su učinili i korak dalje, kako bi se stalo u kraj takvoj praksi u zdravstvenim ustanovama i ohrabrile žene da progovore.

Naime, u četiri bolnice u BiH, majke od juče imaju mogućnost da, anonimno i putem telefona, napišu svoja iskustva sa porođaja, kakav je bio kvalitet usluge i ujedno prijave korupciju ili neki vid nesavjesnog liječenja koji su doživjele.

Kako su istakli iz Udruženja, u projektu učestvuju Univerzitetski-klinički centar RS, bolnica u Bijeljini, u Tuzli, te opšta bolnica „Prim. dr Abdulah Nakaš“ Sarajevo. Anketu će moći popunjavati žene koje su se porodile od 1. marta.

– Porodilja će uz otpusno pismo dobiti kod putem kojeg će moći pristupiti anketi i kada dođe kući, u trenutku kada njoj odgovara i bez stresa, može uzeti telefon i odgovoriti na pitanja u vezi kvaliteta usluge i eventualno prijaviti korupciju. Sada je situacija da se prijave ubacuju u sanduče u bolnici i to želimo da mijenjamo. Koja žena u porodilištu ima vremena tražiti da popunjava taj papir i to praktično pod nadzorom medicinskog osoblja? Ovako se ispostavlja da nigde u bolnicama nema prijava, a stanje nam je alarmantno – upozorava predsjednica Udruženja “Baby steps” Amila Tatarević.

Ona vjeruje da će ova pojednostavljena procedura dovesti do toga da žene zaista otvoreno progovore o stanju u porodilištima, a potom i krenu prijavljivati korupciju.

Naglasila je da tri bolnice, iz Banjaluke, Bijeljine i Tuzle porodiljama već dijele kodove. Bitno je napomenuti i da ovi kodovi nemaju rok važenja.

– I Bolnica „Abdulah Nakaš“ prvobitno je dala svoj pristanak, pa su potom odustali, ali mi ćemo svejedno uvesti anketu i bez njihovog učešća, bitno je samo da su se žene porodile ovdje od 1. marta. Tamo gde saradnja nije dogovorena sa bolnicom, primenićemo drugačiji način. Nama je bitno da je sistem pušten u rad, a eventualne prijave korupcije ne moraju ići porodilištu, već tužilaštvima i policiji jer su u pitanju krivična djela – pojasnila je Tatarević.

Sistem se inače implementira kroz projekat „Podrška građanima u borbi protiv korupcije“, a cilj je da anketama u narednom periodu pristupe žene iz svih porodilišta u BiH.

U Univerzitetsko-kliničkom centru RS potvrdili su nam da su se priključili ovom projektu.

Dr Slobodan Hajder, pomoćnik direktora za medicinska pitanja u UKC RS, još prošle godine je najavio da je ova zdravstvena ustanova opredjeljena da učestvuje u ovom projektu.

– Mnogo se priča o korupciji u javnim ustanovama. Interes poslovodstva UKC Republike Srpske je da se negativne pojave i priče pokušaju riješiti – rekao je tada Hajder.

Dodao je da je ovaj projekat način da pomognemo samima sebi.

– Način je da građani imaju bolju sliku o javnim ustanovama. Ovaj projekat posebno je značajan jer je riječ o osjetljivoj populaciji – majkama i bebama – poručio je Hajder.

 

izvor:Srpska Info/FOTO:Pixabay