Policijskom inspektoru iz Bijeljine 32 mjeseca zatvora zbog primanja mita

28.03.2024. - Društvo

Dalibor Bošnjaković, nekadašnji inspektor PU Bijeljina, nepravosnažo je osuđen u Okružnom sudu u Banjaluci na dvije godine i osam mjeseci zatvora zbog primanja mita!

Bošnjaković je po dvije tačke optužnice osuđen za produženo krivično djelo primanja mita od Željka Delića u iznosima od po 10.000 KM. Osim kazne zatvora sud mu je izrekao petogodišnju zabranu obavljanja policijskog posla u koju se ne računa vrijeme provedeno u zatvoru.

Sud je prihvatio i imovinsko-pravni zahtjev oštećenog Delića, pa je Bošnjaković dužan da mu isplati 10.000 KM, 15 dana od pravosnažnosti presude.

U presudi se navodi da je Bošnjaković oštećenog Delića poznavao kao oštećenog u istrazi koja se vodila protiv nekadašnjeg direktora, a sada v.d. zamjenika direktora Civilne zaštite Republike Srpske Milana Novitovića, zbog ugrožavanja sigurnosti.

”Optuženi je iskoristio svoj službeni položaj i granice svojih ovlašćenja te je 22. decembra 2021. pozvao Delića telefonom. Nakon toga su se sastali na benzinskoj pumpi i Deliću je rekao da Novitović ugrožava njegov i život njegove porodice, što je kod njega izazvalo strah. Tražio je od njega 40.000 KM kako bi ga zaštitio od Novitovića”, navodi se u presudi.

Dodaje se da je Delić 23. decembra u bijeloj koverti Bošnjakoviću predao 10.000 KM na platou ispred benzinske pumpe.

Ponovo ga je zvao 15. februara 2022. godine i po istom osnovu tražio još 10.000 KM. Oko 17.25 časova sastali su se na istoj pumpi i Delić mu je predao bijelu kovertu sa 10.000 KM u označenim novčanicama. Odmah nakon primopredaju Bošnjaković je uhapšen i u pritvoru je proveo dva mjeseca. Vrijeme provedeno u pritvoru uračunato mu je u izrečenu kaznu.

Bošnjaković i njegov advokat nisu prisustvovali izricanju presude. Sudija Zorica Baroš u obrazloženju presude je navela da je tužilaštvo iskazima svjedoka i materijalnim dokazima dokazalo da je optuženi počinio djelo koje mu je stavljeno na teret.

”Prilikom odmjeravanja kazne sud je cijenio sve okolnosti u okviru opštih pravila o odmjeravanju kazne”, istakla je Baroš.

Inače, Novitović je ranije svjedočio da mu Delić duguje 109.000 KM, jer je garantovao za njega u nabavci određene robe koju nije platio. Pojasnio je da je on taj dug izmirio firmama, te da Delić taj novac sada duguje njemu. Delić ga je prijavio policiji i protiv Novitovića je vođena istraga koju je tužilaštvo obustavilo.

Bošnjaković je, nakon potvrđivanja optužnice, otpušten iz MUP-a Srpske. Radi se o čovjeku koji je široj javnosti postao poznat po slučaju ubistva inspektora Nenada Markovića ispred kafe bara ”Džil” u Bijeljini, za koje je optužen Nikola Kokanović iz Brčkog. Bošnjaković je bio direktni svjedok ubistva, a Kokanović je i na njega pokušao da puca, ali je ostao bez metaka.

Izvor: ATV