Mjesecima ne mogu da ustanove uzrok oboljevanja 32 osobe

11.10.2022. - Društvo
Mjesecima u Crnoj Gori niko ne zna šta je uzrok zaraze koja kola u nekoliko gradova. Najveći broj oboljelih nastanjen je u opštini Herceg Novi (22), zatim slijede Kotor (4), Tivat, Budva i Nikšić (po dva oboljela), jedan oboljeli je iz Podgorice, a obolio je i jedan strani državljanin.

 

Iz Instituta za javno zdravlje podgoričkom “Danu” je saopšteno da su od početka godine registrovali 34 infekcije virusom hepatitis A, odnosno žuticom i da je oboljenje potvrđeno u šest gradova.

Ističu i da je istraživanje hepatitisa A u toku te da su inspekcije u više navrata izlazile na teren. Prema podacima iz kotorske bolnice, u toj ustanovi se liječi šest pacijenata.

– Od 1. januara 2022. godine, zaključno sa 10. oktobrom 2022. godine, u Centar za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG) su stigle 34 pojedinačne prijave oboljevanja od hepatitisa A. Svi slučajevi su u vezi sa epidemijama u Herceg Novom. Istraživanje epidemije hepatitisa A je u toku. Izvor od kog je potekla epidemija, i pored opsežnih ispitivanja, još nije otkriven. Međutim, treba imati u vidu da se u najvećem broju slučajeva (kod epidemija hepatitisa A širom svijeta), i pored iscrpnog istraživanja epidemije ostane bez odgovora na pitanje šta je bio izvor infekcije – ističu iz Instituta.

Oboljevaju i djeca i odrasli

Na pitanje da li postoji bojazan da se epidemija raširi i ugrozi ostale gradove, navode da službe sprovode mjere prevencije.

Treba napomenuti da je ovo “bolest prljavih ruku” i najčešći put prenosa infektivnog agensa je feko-oralni. Virus hepatitisa A ulazi kroz gastrointestinalni sistem čovjeka gdje se iz sluznice creva krvlju širi do jetre. U jetrenim ćelijama dolazi do umnožavanja virusa. U tom stadijumu virus se izlučuje stolicom van organizma, prenosi Dan.

Nakon što dospije u spoljašnju sredinu, neadekvatnim higijenskim postupanjem, preko prljavih ruku se virus može unijeti u organizam osjetljive osobe. Čest izvor infekcije su kontaminirana hrana (sirovo voće i povrće, školjke koje se uzgajaju u zagađenoj vodi, a nisu dovoljno termički obrađene) i kontaminirana voda za piće ili led. Bolest se može proširiti i bliskim kontaktom sa zaraženom osobom

 

izvor:Glas Srpske/FOTO:Glas Srpske