Slikovnica o nebeskom dječaku i njegovom psu

12.02.2024. - Društvo

Mirna Jovanović, glumica Gradskog pozorišta “Semberija”, slikarka i ikonopisac, uz podršku i blagoslov Eparhije zvorničko tuzlanske, oslikala je prvu neverbalnu slikovnicu za djecu koja je posvećena tragično nastradalom dječaku Slobodanu Stojanoviću iz okoline Zvornika tokom proteklog rata.

Responsive image

Iako nas život permanentno uči i podučava da se “u životu ništa ne dešava slučajno”, Mirna kaže da joj je slučajno pala na pamet ideja da uradi slikovnicu o tragično nastradalom dječaku, Svetom Slobodanu.

 “U početku su to bile dvije ili tri ilustracije koje sam spontano uradla. Prije toga učestvovala sam u ilustrovanju slikovnice “Sveta deca” Igora Kolarova i kada sam završila posljednju ilustraciju za tu slikovnicu, kao da mi je s neba pala ideja na pamet da moram uraditi slikovnicu o našem malom Svetom djetetu, o dvanaestogodišnjem dječaku Slobodanu iz okoline Zvornika koji je brutalno ubijen kada se vratio po psa u svoje selo. Sedam mjeseci ideja se “kuvala” i prekuvavala, odnosno razmaštavala u mojoj glavi”, priuča mlada i perspektivna bijeljinska umjetnica.

 Sačuvana od zaborava strašna priča o dječaku Slobodanu

“Mišljenja sam da što čovjek više radi i stvara, više ideja mu padne na pamet. Završavajući ilustracije za žitije iz slikovnice “Sveta deca” Igora Kolarova, zaključila sam da imam potrebu da i ja dam skromni doprinos čuvanju od zaborava istinite i strašne priče o svetom Novomučeniku Slobodanu i spontano je došlo do stvaranja prve neverbalne slikovnice u Republici Srpskoj”, kaže Mirna Jovanović, pojašnjavajući da neverbalne slikovnice priču pričaju kroz niz slika, bez teksta.

“Malo je veći izazov uraditi takvu slikovnicu, jer sve mora biti (s)likovno jasno i prepoznatljivo, da bi se priča mogla pratiti od početka do kraja”.

Mirna je slikovnicu ponudila Izdavačkoj kući “Sinaj” Eparhije zvorničko tuzlanske i slikovnica je krajem januara izašla iz štampe.

“Trenutno pokušavam da saberem različite ideje koje su se namnožile u prethodnom periodu i da ih realizujem, tako da sada radim na novoj postavci slika i ikona, razmaštavam ilustracije za nove slikovnice. Gradsko pozorište “Semberija” je proslavilo četiri godine postojanja prije nekoliko dana. Veliki rad je iza nas, petnaest predstava, od kojih, svaka na svoj način, zauzima posebno mjesto u srcima glumaca i publike. Radujem se svakoj novoj predstavi, procesu rada, novim rediteljima i novim iskustvima”, kaže za “Bijeljina.com” Mirna Jovanović.

Bijeljina.com