Srpska mora i može zaštititi svoju imovinu

17.05.2023. - Društvo

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić upozorio je da bilo kakav pokušaj političkog nasilja i nametanja neće proći i da Srpska mora i može zaštititi svoju imovinu i ustavne nadležnosti.


Minić je naglasio da je jedini okvir za rješavanje pitanja imovine Dejtonski sporazum, Ustav BiH, koji je njegov sastavni dio, i Sporazum o sukcesiji imovine bivše SFRЈ.

– Sve izvan ovog okvira predstavlja ne samo nedopustiv politički voluntarizam neizabranih stranaca ubačenih u institucionalni sistem u BiH, nego i brutalno gaženje dokumenata na osnovu kojih je BiH zasnovana i na osnovu kojih jedino može da funkcioniše i opstaje – istakao je Minić za Srnu reagujući na informaciju da je tajni ekspertski tim za državnu imovinu procjenjivao vlasništvo i korištenje šumskih dobara u BiH.

Povodom sastanka takozvanih eksperata o temi državne imovine, koji je održan u organizaciji OHR-a i Ambasade Njemačke u BiH, Minić je pozvao sve ljude, ne samo u BiH, već i iz zemalja iz kojih dolaze Kristijan Šmit i neznani eksperti da samo zamisle situaciju u kojoj neko, ko uopšte nije državljanin njihove zemlje, raspravlja o pojedinačno gledano, vjerovatno, najvažnijem pitanju jednog društva – imovini.

“I to ne samo da raspravljaju, nego očigledno pripremaju i rješenja koja planiraju da nam nametnu. Uz to, dovoljno su drski i dovoljno nipodaštavaju i ovu zemlju i sve njene građane, a pogotovo Republiku Srpsku i srpski narod, da neće čak ni da kažu ko su ti eksperti”, istakao je Minić.

On je upitao “eksperte” kako bi oni gledali na činjenicu da im neko uđe u kuću i uzima prostoriju po prostoriju, kao što oni pokušavaju da uzmu jedno po jedno dobro Republike Srpske, da li bi sjedili i gledali kako im kuću razgrađuju!?

– Svjesni smo njihovih namjera i znamo da od Republike Srpske žele da naprave praznu ljušturu, ali to nećemo dozvoliti. I ovom prilikom podsjećam Šmita, kao i sve njegove ‘eksperte’ da šumu i šumsko zemljište nisu pominjali čak ni bošnjački pregovarači, jer su i u Sporazumu političkih lidera iz marta 2012. godine jasno prihvatili da je dogovor potreban samo o imovini koja je predmet Sporazuma o sukcesiji, a da je sve ostalo riješeno. Nakaradne i neustavne odluke Ustavnog suda BiH ne mogu da promijene tu činjenicu – naglasio je Minić.

On je rekao da Republika Srpska nema izbora i da je bilo kakvo popuštanje u vezi sa imovinom uvod u razgradnju Republike Srpske kakva je garantovana Dejtonskim mirovnim sporazumom.

– Takozvani eksperti i njihov mentor treba da znaju da mi na ovom pitanju imamo stvarnu ekspertizu, sticanu godinama teških pregovora. Ne postoji politički niti pravni forum na kojem argumentovano ne možemo, na nivou načela, dokazati i odbraniti naše stavove – poručio je Minić.

 

izvor/Foto: RTRS