Medicinska sestra ubila 20 osoba koje su bolovale od koronavirusa

09.05.2023. - Društvo

Medicinska sestra u Nizozemskoj osumnjičena je za ubistvo nekoliko pacijenata u bolnici Vilhelmina (Wilhelmina) u Asenu prilikom čega je i priznala da je ubila najmanje 20 pacijenata koji su imali koronavirus jer je bila zabrinuta što pate.


Teodor V. (Theodoor) navodno je dala komentar u različitim razgovorima s drugim pružaocima usluga, od kojih je jedan upozorio bolničke vlasti koje su pokrenule istragu, navodi se u saopćenju nizozemskog državnog tužilaštva.

Obavljala medicinske zahvate
Dok je bio na liječenju, jedan muškarac je dao komentare uposlenicima kada je ležao u regionalnoj klinici za mentalno zdravlje u Drenteu. Ta institucija je kontaktirala vlasti.

Osumnjičena je navodno bez uputa ljekara obavljala medicinske zahvate na pacijentima koji su, po njenom mišljenju, bili terminalni i patili, navodi se.

Uhapšena u kući
Ona je uhapšena u kući u Veenhuizenu prije tri sedmice i određen joj je pritvor od mjesec dana, a istraga još uvijek traje.

Za sada se istražuje da li se vrijeme smrti poklapa s njenim radnim vremenom, a istraga bi trebala biti gotova do kraja juma ove godine.

 

izvor:Avaz/FOTO:TZwitter