Maturanti ispred srušene škole i posljednji valcer učenika u Harkovu (Video)

08.06.2022.

Školske mature, bilo da je riječ o osnovnoj ili srednjoj školi, u pravilu predstavljaju jedan od radosnijih dana mlađim generacijama. Ipak, uslijed rata u Ukrajini, mladi u ovoj državi kraj školske godine nisu dočekali na način kao prethodne generacije.

Jedan od gradova koji je od početka ruske agresije na Ukrajinu preživio stravična bombardovanja jeste i Harkov u kojem su, između ostalog, pored vojnih objekata srušeni i brojni civilni objekti.

Jedan od njih je i škola koja je bila poprište teških borbi između ruske vojske i ukrajinskih snaga. Tri dana nakon početka agresije, oko 30 vojnika Ruske Federacije ušlo je u školu, a kasnije su je ponovno preuzeli ukrajinski vojnici.

Kraj školske godine, maturanti su dočekali van svojih klupa s obzirom na to da je škola u potpunosti srušena. Ipak, ispred škole, učenici su otplesali valcer koji je postao tradicionalni ples svih maturanata u Ukrajini.

Osim valcera, neke od maturantkinja pojavile su se ispred škole u maturskim haljinama čime su poslale poruku da uprkos razaranjima život u gradu ne smije stati.

Nastavnica geografije u školi u Harkovu Olena Mosolova izjavila je kako je ‘posljednji valcer’ prilika da se učenicima bar malo dočara atmosfera kakva je bila i prethodnih godina.

“Zamišljali smo drugačije ‘posljednje zvono’ za našu djecu, ali tako je kako je”, rekla je Mosolova, piše Klix.

Jedan od maturanata, Hlib Opašnijan izjavio je kako živi 50 metara od škole te da je svakodnevno gledao kako se uništava pred njegovim očima.

“Čuo sam pucnjavu i zajedno s tatom smo se popeli na prvi sprat naše kuće. Drago mi je da su osvajači ovdje dočekali svoju smrt. Drago mi je što sam danas i maturirao”, rekao je Opašnijan.

Jedan od maturanata, Hlib Opašnijan izjavio je kako živi 50 metara od škole te da je svakodnevno gledao kako se uništava pred njegovim očima.

” Čuo sam pucnjavu i zajedno s tatom smo se popeli na prvi sprat naše kuće. Drago mi je da su osvajači ovdje dočekali svoju smrt. Drago mi je što sam danas i maturirao “,rekao je Opašnijan.

Jedan od ukrajinskih boraca pojasnio je kako je škola bila posljednje utočište ruske vojske u ovom gradu.

“Ruski okupatori držali su svoje položaje ovdje i pokušali su učiniti sve da unište Harkov. Međutim, zajedno s drugim jedinicama potisnuli smo rusku vojsku 20 kilometara od grada. Obnovićemo Harkov, definitivno ćemo pobijediti i imaćemo novi život poslije rata”, zaključio je Konstantin Nemičev.

Izvor:Klix/Foto:/TWITTER/SCREENSHOT