Mali Vukan slavi prvi rođendan: Njegovo stanje se poboljšava, sam drži flašicu i uzima igračke

06.08.2022.

 

Ujedinio je ljude, mnogi su pomogli, poslali makar jednu poruku. I sada smo svi ujedinjeni u najlJepšim željama, čestitamo Vukanu prvi rođendan.

Vukan Stoiljković iz Vranja, za čije su lIJečenje od spinalne mišićne atrofije organizovane brojne akcije širom zemlje, dobro je i danas puni godinu dana. U Budimpešti je sa roditeljima od sredine maja, gde je primio najskuplji lijek, zolgensmu.

Poslije borbe za prikupljanje dva i po miliona evra za terapiju, Vukan i njegovi roditelji nastavljaju borbu za izliječenje. Krajem maja mališan je primio zolgensmu, usledio je period oporavka, a zbog jačine terapije sada prima steroide koji mu čuvaju organe.

” Vuki se oporavlja lepo, svaki dan nas obraduje nekom novom veštinom ili sposobnošću, tako da se iskreno nadamo da će biti sve bolje i bolje kako vrijeme bude odmicalo. Mi svakodnevno vježbamo sa njim koliko nam uslovi dozvoljavaju. I dalje smo u izolaciji”, kaže za RTS Ivana, Vukanova majka.

Vidljive su promjene, Vukan može da drži flašicu, uzima igračke. Roditelji prate uputstva ljekara iz klinike Betešda u Budimpešti, gdje se od spinalne mišićne atrofije liječilo još nekoliko beba iz Srbije .

Izvor:RTS/Foto:Privatna arhiva