Lista 10 najgore ocijenjenih jela iz BiH razbjesniće mnoge

08.04.2023. - Društvo

Čuveni svjetski gastro magazin Taste Atlas je nedavno napravio listu jela iz Bosne i Hercegovine koja su najgore ocijenjena. Iako se sa tim lošim ocjenama mnogi bh. građani nikako ne bi složili, očigledno je da se svijetu ne sviđa sve što se skrčka u Bosni i Hercegovini. Na listi su neka jela koja su “nedodirljiva” kada je odabir Bosanaca i Hercegovaca u pitanju. Strancima se npr. ne sviđaju hurmašice, ali i još neka jela bez kojih je nezamisliv gastro-život bh. građana.

 

10 Japrak

Iako vjerovatno vodi porijeklo iz turske kuhinje, tradicionalni hercegovački japrak je autentično jelo koje se sastoji od fila od mljevenog mesa umotanog u blanširano lišće raštike , domaće sorte lisnatog kupusa.

Fil se najčešće priprema od mljevenog junećeg ili telećeg mesa koje se pomiješa sa rižom, solju i biberom. Ovi mali punjeni listovi se polako kuhaju satima, povremeno uz dimljeno meso. Osim tradicionalne verzije, neke sorte kupus zamjenjuju lišćem vinove loze, dodaju paradajz ili ga začine mentom. Japrak je na stranici dobio ocjenu 3.8. 

9 Hurmašica

Na devetom mjestu najgore ocijenjenih jela iz Bosne i Hercegovine je poslastica koju većina građana BiH smatra jednim od simbola naše kuhinje.

Hurmašica je bosanska poslastica koja se priprema prelivanjem tijesta za pecivo koje se sastoji od putera, jaja, šećera i brašna u šećernom sirupu s okusom limuna. Kao i mnoga druga bosanska jela, i ovaj desert je došao iz Turske, gdje mu je srodnik gotovo identičan kalburabastı  piše Taste Atlas.

8 Tufahija

Doći na Baščaršiju, a ne pojesti tufahiju, pored ćevapa – nezamislivo. Strancima se ako je vjerovati recenzijama naša poslastica ne sviđa toliko. Ocijenili su je sa skromnih 3.8.

7 Bosanski lonac

Na sedmom mjestu najgore rangiranih jela je Bosanski lonac s ocjenom 3,6. Taste Atlas ga opisuje kao varivo koje se sastoji od slojeva krupnih komada mesa i povrća koji se preliju vodom i lagano pirjaju u velikom loncu. Zbog veličine mesa (obično janjećeg, telećeg i junećeg) i povrća (kupus, krompir, mrkva, paradajz), potrebno je oko četiri sata ili više da se jelo pravilno skuha.

6 Begova čorba

Jedno od najvećih iznenađenja na ovoj listi je i Begova čorba. Jedna od omiljenih čorbica u BiH dobila je samo 3.6 i plasirana je na šesto mjesto najneukusnijih jela u BiH. Slažete li se?

5 Sutlijaš

Poslastica na kojoj su odrastale hiljade građana BiH. Slatkiš od riže i mlijeka nije naročito impresionirao turiste. Ocjena za jelo na Taste Atlasu je samo 3,5.

4 Sogan-dolma

Iako ime potječe od turskog soğan dolması , što u prijevodu znači punjeni luk , ovo jelo je dio tradicionalne bosanske kuhinje. Sastoji se od lukovica luka koje su blanširane i punjene ukusnom kombinacijom mljevenog mesa, raznih začina, te (po želji) luka i rendane mrkve. Sogan dolma jedno je od iznenađenja na listi, a dobila je ocjenu samo 3.5.

3 Popara

Na trećem mjestu najgore ocijenjenih jela koja možete probati u BiH je popara. Pomalo zaboravljeni specijalitet i kod nas turisti su ocijenili sa 3.4

2 Kadaif

Pomalo nevjerovatno, skoro na samom vrhu liste najneukusnijih jela u BiH po izboru turista je kadaif. Kod nas se često jede za praznike. Kao i popara, kadaif ima ocjenu 3.4.

1 Buranija

Buranija je prilično očekivano na prvom mjestu ove liste. Ocjena, skromnih 3.3 za jelo kojim su nas mame najčešće “ganjale” po kući. U BiH za buraniju kažu: Ili voliš ili ne.

 

 

izvor:N1/FOTO:Unsplash