Na sceni sam najsrećnija (Foto)

05.01.2024. - Društvo

Lidija Jelisić Simeunović, operska pjevačica, sopran, predsjednica Udruženja umjetnika „Soprano“, beogradski Kvartet „Aurora“ i Vesna Perišić, pijanistkinja, sinoć su u Centru za kulturu „Semberija“ održali Novogodišnji koncert klasične muzike „Pod sjajem zvijezda“, koji se odlično uklopio u Novogodišnje i Božićne praznike.

Izvođenjem popularnih kompozicija Frančeska Sartirija, Mocarta, Franca Lehara, Đovani Rota Rinaldija, Luidji Arditija, Astora Piazzolla, Gorana Bregovića, Đuzepe Verdija i drugih autora oduševili su publiku.

 Lidija Jelisić Simeunović kaže za portal “Bijeljina.com” da prvi put organizuje jedan ovakav novogodišnji koncert sa simboličnim nazivom „Pod sjajem zvijezda“.

“Prvi put smo ostvarili saradnju sa Kvartetom „Aurora“ iz Beograda, koji predstavljaju četiri talentovane djevojke koje popularnu muziku, rok, pop i tradicionalnu muziku izvode u svojim originalnim aranžmanima.

Što se tiče Udruženja umjetnika “Soprano”, osnovni cilj njegovog postojanja je  da klasičnu muziku približi publici.

Naša populacija se uglavnom vezuje za neke druge muzičke žanrove, iako je klasična muzika prvi muzički žanr koji je postojao u istoriji. Nakon toga su se nadogradili i izgradili drugi muzički žanrovi“.

 Muzika je moja najveća ljubav

Lidija Jelisić Simeunović kaže da Bijeljina predstavlja pravi rasadnik talentovanih mladih ljudi, među njima su i muzičari koji čekaju svoju šansu kako bi njihovi raskošni talenti došli do izražaja.

„ Muzika je moja najveća ljubav. Na sceni sam definitivno najsrećnija. Za ovo što radim imam bezrezervnu podršku porodice. Moj suprug Slaviša Simeunović prilično je aktivan u organizaciji mojih javnih nastupa i koncerata. I on je dio Udruženja umjetnika „Soprano“ i zajedno najbolje funkcionišemo. Suprug se aktivno bavi boksom, radi borbe, a radi i kao menadžer u profi boksu. Svoju ekipu vodi na takmičenja po Evropi“.

Podsjećajući nas na svoje muzičke početke, Lidija kaže je sa četrnaest godina krenula na časove solo pjevanja kod profesorice Verice Pejić, koja je sada solista Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.

“Sa trinaest godina postala sam član Srpskog pjevačkog društva „Srbadija“ i deset godina sam kao solista aktivno nastupala sa „Srbadijom“ po zemlji i inostranstvu. Završila sam srednju muzičku školu „Stevan Stojanović Mokranjac“ u Bijeljini, diplomirala na Muzičkoj akademiji Slobomir P Univerziteta sa najvišom ocjenom, u klasi profesora Olivera Njege. Ne treba zaboraviti važan moment, moju nadarenost za muziku otkrila je nastavnica muzičke kulture Silva Popić u Osnovnoj školi “Petar Kočić” u Brodcu.

Muzika zahtijeva sate i sate vježbanja

“Da nije bilo moje nastavnice Silve, ne bih danas bila to što jesam. Profesor Oliver Njego je bio moj profesor, još uvijek je moj mentor. Muzika zahtijeva sate i sate treniranja i vježbi. Profesor Njego mi je od početka bio velika podrška i uvijek je spreman da mi pomogne. Nastupala sam do sada u brojnim zemljama regiona i u inostranstvu, u Austriji, Švajcarskoj, Makedoniji, Bugarskoj, Njemačkoj, Italiji, Rusiji, Češkoj, Poljskoj, Mađarskoj, Hrvatskoj, Srbiji, Rumuniji, Sloveniji. Učesnik sam više internacionalnih takmičenja u inostranstvu, Neue Stimmen u Austriji, Gabrijela Benackova u Poljskoj, Operalija u Norveškoj, gdje je ostvarila zapažene rezultate. Pohađala je master klas kod eminentnih umjentika: Gabrijele Benackove, Borisa Martinovića, Eve Blahove, Olge Makarine, Tamare Tarskik. Trenutno radim kao redovan profesor solo pjevanja u Muzičkoj školi “Stevan Stojanović Mokranjac” u Bijeljini”.

Svaki nastup ima svoju draž i autentičnost

Lidija kaže da se na svakom nastupu maksimalno trudi i daje svoj maksimum, bez obzira da li u publici sjedi deset ili tri hiljade i deset ljudi.

“Svaki nastup ima svoju draž, čar i autentičnost. Od značajnih projekat pomenuću “Veče opere” i koncert duhovne muzike “Heruvimi”. Planova za nove projekte ima puno. Očekujemo podršku predsjednika Republike Srpske i vjerujem da će se neki od naših novih projekata realizovati i u ovoj godini, već u oktobru. Dobru saradnju imamo i sa Gradskom upravom Bijeljina. U Udruženju umjetnika “Soprano” imamo puno posla oko organizacije koncerata i nastupa, ali, sve je to za nas jedan veliki izazov, jer radimo na popularizaciji, omasovljenju i podizanju svijesti građana o značaju kulture i klasične muzike”, kaže na kraju razgovora za portal “Bijeljina.com” Lidija Jelisić Simeunović, operska pjevačica, zvijezda među zvijezdama klasične muzike.

Bijeljina.com