„Kupi Khop“ kafa postala hit:Služi se u čaši okrenutoj naopačke, a evo kakvo joj je porijeklo (VIDEO)

23.09.2022.

Kupi Khop sastoji se od grubo mljevene robuste kafe kuvane u čaši koja se zatim okreće naopačke na staklenom tanjiru

Kupi Khop sastoji se od grubo mljevene robuste kafe kuvane u čaši koja se zatim okreće naopačke na staklenom tanjiru. Plastična slamka se zatim koristi za postepeno cijeđenje kafe iz stakla bez da se nekontrolisano prolije i pomoću nje pijete ovu kafu.

Ako se ikada nađete na zapadnoj obali Aceha, u Indoneziji, dugujete sebi da uživate u Kupi Khop kafi. Samo zbog jedinstvene metode serviranja vrijedi probati, jer čak i ako ne uživate u kafi, možete je barem podijeliti na Instagramu ili na drugim društvenim mrežama koje želite.

Kupi Khop se sastoji od grubo mljevene robuste kafe kuvane u čaši koja se zatim okreće naopačke na staklenom tanjiru. Plastična slamka se zatim koristi za postepeno cijeđenje kafe iz stakla bez da se nekontrolisano prolije i pomoću nje pijete ovu kafu.

Uživanje u kafi tokom pecanja nije bila najjednostavnija stvar, tada termos još nije izmišljen. Morali ste da ostavite šolju i proverite konopce ili pokušate da podignete ribu, a to je značilo da se kafa često ohladila prije nego što ste se vratili. Ali držanje čaše naopačke značilo je da je duže ostala topla, da ne spominjemo da nema prašine, insekata i drugih nečistoća.

Kako onda uživati u kafi naopako? Podizanje čaše sa tanjira samo bi prouzrokovalo da se kafa prolije i napravi veliki nered. Tu dolazi slamka. Obično se uvlači ispod ivice okrenute naopačke čaše kada se piće donese na sto, ali mještani su naučili da je sami gurnu ispod čaše, ne dižući čašu iz tanjira.

Kada je slamka na mjestu, sve što treba da uradite je da nježno duvate u slamku, povećavajući pritisak unutar čaše i izazivajući kafu da curi iz nje. Kada se oko čaše stvori lokva, samo koristite slamku da pijuckate tečnost. Zatim samo ponovite postupak onoliko puta koliko je potrebno. Na ovaj način kafa ostaje topla duže vrijeme.

izvor:Aloonline/ FOTO: