Angažmani premašuju 1.000 maraka

13.09.2022. - Društvo

Iako je ekskurzija u vrhu liste događaja koji se pamte cijelog života, brojni srednjoškolci u Srpskoj ostaće bez uspomena sa maturskog putovanja

Direktorica banjalučke Gimnazije Vita Malešević kazala je za “Glas” da su maturanti ove škole u septembru trebali ići na Krf, gdje su imali organizovanih šest noćenja te bogat sadržaj sa obilascima, međutim zbog visoke cijene su odustali.

– Kada smo raspisali konkurs samo se jedna agencija prijavila i ispunjavali su sve uslove, ali ekskurzija je bila 1.059  maraka – rekla je Maleševićeva.

Taj novac je, kako kaže, trebalo da se skupi u kratkom roku, od čega se dio morao dati odmah, a sav ostatak pred sam polazak.

– Trebalo je da se ide 24. septembra, ali djeca su odustala. To im je bilo veoma skupo, a agencija nije imala razumijevanja da se plaća na rate – kazala je Maleševićeva.

Istakla je da u pravilniku stoji da se za ekskurziju mora prijaviti 50 odsto đaka, da bi se ona uopšte mogla održati.

– Od 279 učenika kod nas se prijavilo njih 93, što je oko 33 odsto učenika i po zakonu nismo mogli održati ekskurziju i odustali smo – rekla je Maleševićeva, dodajući da je na tu odluku uticalo vjerovatno i to što su mnogi bili na odmorima, gdje su se istrošili pa je teško sada opet odvojiti toliki novac. Neki roditelji su, kako priča, tražili da se zatraži nova ponuda, međutim u tom slučaju bi se sva procedura morala ponovo odraditi, pa ekskurzija ne bi mogla biti održana prije decembra.

Na ekskurziju neće ni maturanti banjalučke Elektrotehničke škole “Nikola Tesla”. Direktorica ove škole Irina Čavić rekla je za “Glas” da je prvobitno vladalo veliko interesovanje učenika i roditelja za organizovanje maturske ekskurzije.

– U avgustu smo imali veliki broj poziva od roditelja i djelovalo je da su veoma zainteresovani za ekskurziju. Međutim, ostalo je kratko vrijeme za kompletnu organizaciju i procedure. Uz to sve, bilo je ljeto i roditelji su imali velike troškove za pripremu učenika za novu školsku godinu, pa su na kraju odustali jer im je bilo skupo – kazala je Čavićeva.

Predsjednik Aktiva direktora srednjih škola banjalučke regije i direktor Građevinske škole Ljuban Bajić rekao je za “Glas Srpske” da su cijene određenih ponuda bile visoke pa su neke škole potpuno odustale od đačkih ekskurzija, dok su drugi svoja putovanja realizovali.

Objasnio je da su cijene aranžmana skočile zbog povećanja cijena samog prevoza, ali i smještaja.

– Naša škola i učenici Gimnazije iz Mrkonjić Grada su otišli u Grčku. Cijena je bila pristupačna, nije bilo drastičnog poskupljenja u odnosu na godine prije korone – rekao je Bajić.

Razlozi

Predsjednik Aktiva direktora srednjih škola na području Bijeljine Duško Đurić kaže da odziv učenika za ekskurziju nije veliki, kao što je bio prethodnih godina.

– Cijene aranžmana jesu porasle iz objektivnih razloga, jer su skočile i cijene goriva. Međutim, mislim da to nije suštinski razlog zašto djeca ne idu, možda je period pandemije i prekid u kontinuiranom odlasku na maturske ekskurzije učinio svoje – smatra Đurić.

 

izvor:Aloonline/FOTO:Kurir