Dug Gradske uprave dostigao iznos od 861.000 KM

09.11.2023. - Društvo

Gradska uprava Bijeljina u ovoj godini bijeljinskom Domu zdravlja do današnjeg dana nije uplatila 549.000 KM, za prošlu godinu dug iznosi oko 300.000 KM i za 2021. godinu oko 14.000 KM, što ukupno iznosi oko 861.499 KM, saopštio je menadžment Doma zdravlja Bijeljina na današnjoj konferenciji za štampu u ovoj zdravstvenoj ustanovi, uputivši još jedan apel i, kako reče direktorka Doma zdravlja Danijela Đukin, posljednji vapaj da se konačno izmiri zakonom propisani dug prema Domu zdravlja Bijeljina.

179.jpeg

“Gradska uprava je bila obavezna da uplati još 250.000 KM za rekonstrukciju 26 sektorskih ambulanti, ali ni taj novac nije prebačen Domu zdravlja. Upućujemo apel u ime oko 500 zaposlenih radnika Doma zdravlja, ali i u ime oko 120.000 pacijenata koji se liječe i svakodnevno traže zdravstvenu pomoć u našoj ustanovi”, izjavila je Danijela Đukin.

Gordana Mitrović, pomoćnik direktora za ekonomsko – finansijske poslove izjavila je da, ukoliko do kraja godine Gradska uprava ne izmiri pomenuti dug, ukupan dug Gradske uprave prema Domu zdravlja Bijeljina može dostići i milion KM.

Zdravstveni radnici i pacijenti kolateralna šteta političkih podjela

Zoran Sofrić, pomoćnik direktora za pravne i kadrovske poslove Doma zdravlja Bijeljina podsjetio je da je još krajem marta usaglašen ugovor sa gradskim Odjeljenjem za društvene djelatnosti o svim pravima i međusobnim obavezama između Gradske uprave, kao osnivača, i Doma zdravlja, koje proističu iz Zakona o zdravstvenoj zaštiti Republike Srpske, ali do današnjeg dana taj ugovor nije potpisan sa Gradskom upravom.

Ukoliko grad uskoro ne izmiri obaveze prema Domu zdravlja, doći će u pitanje rad sektorskih ambulanti i dostupnost zdravstvenih usluga svim građanima, upozorile su doktorke Gordana Savin i Bojana Paleksić Dokić, dok je predsjednik Sindikalne organizacije Doma zdravlja Bijeljina Dražen Stanišić istakao da ljekari i zaposleni u Domu zdravlja ne žele biti kolateralna šteta političkih igara i političkih podjela koje su mjesecima prisutne na djelu.

 “Već su prošla tri i po mjeseca nakon sastanka sa predstavnicima Gradske uprave, gdje nam je obećano da će ovaj problem biti riješen. Zbog svega toga ispaštaju pacijenti i zdravstveni radnici Doma zdravlja Bijeljina, upozorio je doktor Stanišić.

Bijeljina.com