Koje zanatlije i privrednici u Bijeljini imaju pravo na podsticaje?

03.06.2022.

Gradonačelnik Ljubiša Petrović raspisao je Javni poziv za dodjelu podsticajnih sredstava u funkciji samozapošljavanja preduzetnika za 2022. godinu.

26 semberskih zanatlija u opticaju  

Poziv je otvoren od 12. maja, biće zatvoren 13. juna, a odnosi se na lica koja ispunjavaju uslove i žele da konkurišu za dodjelu podsticajnih sredstava za samozapošljavanje  u oblasti zanatsko-preduzetničke djelatnosti.

Između ostalih, važni uslovi su da osobe aktivno traže zaposlenje i da su prijavljene na evidenciji Zavoda za zapošljavanje – Filijala Bijeljina.

Takođe jedan od važnih uslova je i taj da novac mora biti usmjeren ka nabavci opreme, inventara, repromaterijala, rezervnih dijelova, nabavku informatičke opreme, poslovnog softvera, uplati doprinosa na plate preduzetnika, realizaciji troškova vođenja poslovnih knjiga i ostalim troškovima u cilju obavljanja registrovane djelatnosti.

5.000 KM za započinjanje vlastitog biznisa

Podsticaji se dodjeljuju za započinjanje vlastite djelatnosti, kao osnovnog zanimanja, a izdvojena sredstva su namijenjena za sufinansiranje dijela opravdanih troškova koje je imao preduzetnik za vrijeme trajanja ugovornog perioda.

Pomenutim sredstvima će biti finansirano samozapošljavanje 26 lica u zanatsko-preduzetničkim djelatnostima u iznosu od 5.000,00 KM po jednom nezaposlenom licu (ili više, ukoliko bude manje od 26 korisnika podsticaja), što ukupno iznosi 130.000,00 KM.

Pojedinačni iznos po podnosiocu prijave utvrđuje Komisija za provođenje postupka dodjele podsticajnih sredstava u zavisnosti od raspoloživih novčanih sredstava predviđenih za podsticajne namjene.

O pravima i uslovima učešća na ovom Javnom pozivu, kao i načinu podnošenja prijave i potrebnoj dokumentaciji, detaljne informacije moguće  je pronaći na linku:

https://www.gradbijeljina.org/sr/news/obavjestenja/javni-pozivi/4919.javni-poziv–za-dodjelu-podsticajnih-sredstava-u-funkciji-samozaposljavanja-preduzetnika-u-2022godini.html

Bijeljina.com