Ko je odgovoran za bolesno stanje u društvu i da li se tragedije mogu spriječiti i kako?

07.05.2023. - Društvo

Tragičan događaj u Beogradu kada je učenik osnovne škole ubio osmoro đaka i radnika obezbjeđenja pokrenuo je oštru raspravu u javnosti o tome šta je bio okidač za taj događaj, kao i ko je zakazao u cijelom slučaju.

Nakon ovoga uslijedio je niz drugih događaja koji su upalili alarm za uzbunu i pokazali da nešto ozbiljno treba mijenjati u cijelom sistemu ukoliko želimo da nam se ovakvi događaji više ne ponove.

Masakra u Mladenovcu gdje je 21-godišnjak ubio osam osoba, samo je jedan od događaja koji su nakon tragedije u Beogradu dospijeli na strane crne hronike u posljednjih par dana.

„Dječak (14) priveden zbog prijetnji na društvenim mrežama“; „Objavljen šokantan snimak maloljetnice koja ismijava žrtve u Beogradu“; „Sin ubio oca u Kragujevcu“; „Učenik osmog razreda prijetio nožem vršnjaku u Nišu“; „Muškarac u Doboju pokušao ubiti sina pa sebe“; „Uhapšen vehabija u Beogradu koji je najavljivao haos“; „Muškarac u Modriči prijetio da će ubiti dvije osobe“; „Pokušaj ubistva u Leskovcu“; „Uhapšeni mladić iz Bihaća koji je prijetio da će u svojoj školi ponoviti masakr iz Beograda“…..

I ovo nisu jedine vijesti o kojima je javnost čitala i slušala u poslednjih par dana, što samo pokazuje da je ovo društvo u ozbiljnom problemu.

Svoje mišljenje o tragičnom događaju u Beogradu, ali i onima koji su uslijedili dali su mnogi od psihologa, sociologa, političara, prosvjetnih radnika, pedagoga, filozofa, pa do građana.

I dok jedni krivca vide u „zapadnim vrijednostima“, drugi traže ukidanje rijaliti emisija, zabranu gostovanja presuđenim kriminalcima na televizijama i medijima, dok neki problem traže u porodici, političarima, društvu…

Istoričar i bivši diplomata Slobodan Šoja ističe da su „izlivi ludila u Beogradu i Mladenovcu znak da je u Srbiji društvo bolesno i razrušeno“.

– Na drugojj strani, nebrojeni neprimjereni komentari, pametovanja, izmišljanja koji se iz minute u minutu pojavljuju na društvenim mrežama su dokaz da je već dugo društvo bolesno i razrušeno i u Bosni i Hercegovini. Znamo sve o bolesti drugog, a ne vidimo da je i u nas ušla. Pa zar je tako teško dostojanstveno i u boli ćutati nekoliko dana! – istakao je Šoja.

Zaglupljivanje naroda
Politikolog Darko Kuzmanović poručuje da sve dok se institucije „perući krivicu sa sebe budu bavile posledicama, a uzroke gurale pod tepih, biće jednakih, a i gorih stvari od ovih koje nas proteklih dana potresaju“.

– Nakon samo dva dana, trenutna situacija polako dobija karakter sindroma kotrljajuće grudve i veliko je pitanje gdje, kada i da li će se uopšte grudva skoro zaustaviti. Posledicama se uvijek najlakše i najbezbolnije baviti jer, kada se bavite uzrocima – svašta se može iščačkati, istina vrlo lako može ugledati svjetlost dana a to i nije baš prijatno – ističe Kuzmanović.

On dodaje da je problem u ovom slučaju teško rješiv jer, o ovome se trebalo razmišljati prije 10-15 godina.

Kuzmanović kaže da je interesantan fenomen da su političarima i njihovim pulenima sada krivi svi osim njih samih, „institucija, rijalitija, Džala, Brala, Buba, Stanija, prasadi, jutjubera, Tik-tokera itd“.

– Međutim, prava istina je da su upravo političari i oni koji ih podržavaju zapravo kreirali medijsku stvarnost, ambijent i podlogu za ovakve stvari koje su se dogodile u Beogradu i Mladenovcu. Rijalitiji i sistemsko zaglupljivanje naroda nisu došli preko noći, niti su nam ga  nametnuli Amerikanci, Britanci ili Nijemci – nego naša, nacionalna politika – smatra Kuzmanović.

On kaže da zaglupljivanje naroda, tupljenje kritičke oštrice, stvaranje permanentne nestabilnosti, dovođenje u stanje straha i to stalno laganje, već odavno su postali državna strategija.

– Kada se ona realizuje, a to je očigledno postignuto, sa takvim narodom možete raditi šta hoćete (kao što se i radi). To što su rijalitiji i druge devijacije samo put do ostvarenja cilja i što tu ispaštamo mi – obični ljudi, za to niko ne mari a na kraju, i zašto bi(?).  Mi samo beremo plodove onog što su političari, mediji i akademska zajednica već davno posijali. Neko to vidi i javno kaže, neko ne želi da vidi i bavi se posledicama, marginalnim ili nepostojećim stvarima. Na kraju, “svako vidi ono što želi” – zaključuje Kuzmanović.

Vratiti nastavnicima autoritet
Sociolog Vladimir Vasić poručuje da treba kadrovski ojačati vaspitno obrazovne ustanove, centre za socijalni rad, vaspitno korektivne ustanove..

– Vratiti nastavnom osoblju autoritet u ruke. Ne mogu djeca da imaju veća prava od roditelja i nastavnika. Djeci je potrebno usaditi osjećaj odgovornosti i obaveze, a ne samo „pumpati ih“ nesuvislim „konvencijama o pravima i slobodama“. Eto, vidimo dokle nas dovode silna prava i slobode – kaže Vasić.

On je u proteklih nekoliko dana iznio brojne komentare na tragične događaje u Srbiji navodeći da se ponovo govori samo o posledicama, a ne i o uzrocima.

Ovo što se desilo u Beogradu i Mladenovcu je, smatra Vasić, posledica, a očito da će biti i uzrok i okidač nekim ljudima za dalje destrukcije.

– Ništa se ne rješava ni danima žalosti ni satima ćutanja.. Da zaćutimo i nikad ne progovorimo uzalud je! Moramo progovoriti i tražiti prvenstveno od poluga vlasti da mijenjaju prvenstveno zakonske regulative da uvedu “medijski embargo” na upitne formate “zabave”, da se prečešljaju vaspitno korektivne i vaspitno obrazovne ustanove – ko i gdje i kako radi – rekao je između ostalog Vasić.

 

izvor:SrpskaInfo/FOTO: SNEŽANA KRSTIĆ / RINGIER