U planu uvođenje srednje škole unutrašnjih poslova

17.03.2023. - Društvo

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan izjavio je da resornom ministarstvu nedostaje 580 policajaca i da je ove godine u planu da se ponovo pokrene srednja škola unutrašnjih poslova kako bi podigli i kvalitet pripadnika MUP-a.

 

Karan je napomenuo da u budućnosti posebnu pažnju treba posvetiti popuni policijskih redova, budući da u periodu od ove do 2027. godine veliki broj policajaca, čak više od hiljadu, odlazi u penziju.

On je naveo da policijskim upravama u Doboju i Banjaluci fali veliki broj kadrova, dok su neke druge, poput onih u Zvorniku i Trebinju, taj problem više-manje riješile.

“Nemamo dovoljnu dinamiku i u kvalitetu i u kvantitetu. Ne smijemo ići na kvantitet nauštrb kvaliteta, što bi bila opasnost”, upozorio je Karan i najavio da će zbog toga ponovo biti pokrenuta srednja škola unutrašnjih poslova.

Karan, koji je u proteklom periodu sa saradnicima obišao policijske uprave i sagledao situaciju u organizacionim jedinicama MUP-a, ocijenio je da je stanje bezbjednosti u Srpskoj stabilno i zadovoljavajuće, ali da je cilj da bude dodatno unaprijeđeno u svim oblastima.

On je rekao da je to u interesu imovinske, saobraćajne i svake druge sigurnosti i bezbjednosti građana.

Karan je naveo da je MUP, kao moćna i uspješna republička institucija koja štiti ustavni poredak, danas dobro opremljen i obučen, ali da ima dovoljno prostora za unapređenje i kada je riječ o funkcionisanju.

“Možemo biti mnogo bolji i efikasniji, posebno kada je riječ o najtežim i drugim oblicima kriminaliteta”, rekao je Karan za RTRS.

Karan je rekao da će se raditi na osnaživanju MUP-a i kada je riječ o privrednom kriminalitetu i naveo da tu nije zadovoljan, iako su, kako kaže, na tom planu dobri rezultati.

On je ocijenio da bi, radi efikasnosti, trebalo da bude viši stepen MUP-ovih finansijskih istraga, te pojačana saradnja sa pravosuđem.

Karan je rekao da su istrage kada je riječ o “Skaj” i “Anom” aplikacijama otkrile dvije pomalo i porazne činjenice, a jedna se tiče učešća pripadnika MUP-a u najtežim oblicima organizovanog i teškog kriminaliteta.

On je naveo da postoji nekoliko radnika MUP-a protiv kojih se vode krivični i disciplinski postupci, te koji su suspendovani i izbačeni sa posla.

“Svi skupa, uključujući sve regionalne policije, nismo imali dovoljno podataka, a trebali smo, o onome što su otkrile navedene aplikacije. Dakle, treba da posebno potenciramo operativne analize i krim-obavještajne podatke. Moramo dizati kvalitet i disciplinu policijskog rada – do zadnjeg policajca na terenu”, rekao je Karan.

Karan je istakao da će biti pohvaljen svaki policajac koji bude dobro radio, a kažnjen koji ne bude i ko bude ušao u sferu kriminaliteta i rušio etičke standarde.

Ministar unutrašnjih poslova Srpske je zaključio da je Specijalna antiteroristička jedinica MUP-a elitna, te da će da spriječi bilo koji pokušaj eventualnog rušenja ustavnog poretka ili napada na institucije Srpske.

On je ukazao da policijski službenici obavljaju težak posao, te podsjetio da je u posljednjih 30 godina 30 policajaca je izgubilo život, a više od 400 je povrijeđeno, dok je evidentiran i ogroman broj napada na službena lica.

 

izvor:Srna/FOTO:Istinomjer.ba