Jednostavni savjeti da svoju kuću sačuvate od lopova: Obratite pažnju na poštansko sanduče

14.06.2022.

Provale su tipično zločini koji se izvrše kada se ukaže dobra prilika. Provalnik je uglavnom stranac, a nešto mu je vjerovatno ukazalo na vašu kuću ili stan da izgleda kao laka meta

Istraživanja pokazuju da većina provala traje između 90 sekundi i 12 minuta i dešava se između 10 i 15 časova. Dok ste na odmoru, otvoreni prozori tokom vrelog ljetnjeg dana ili otključana vrata mogu biti sve što je potrebno da dođe do nevolje. Srećom, možete koristiti nekoliko stručnih savjeta da nadmudrite lopove i zaštitite svoju porodicu i stvari.

1. Držite velike pohabane muške čizme pored vrata

Provalnici su obično kukavice koje se plaše sukoba. Oni tamo traže ranjivu metu za pljačku. Držanje velikih muških čizama pored vrata pokazuje da je kod kuće veliki muškarac spreman na obračun. Ovaj gest govori lopovu: „Neko je trenutno kod kuće, i vjerovatno neki veliki tip koji može da te povredi.

2. Stavite lažni rezervni ključ ispod otirača

Mnogi ljudi drže rezervni ključ po kući, obično ispod kamena ili otirača. Napravite lažni rezervni ključ da prevarite lopova, ukoliko ikada dođe do momenta pljačke. Kada provalnik uzme ključ, uzalud će pokušavati da otvori vrata. To će povećati njegovu paniku koju već ima u sebi dodatno. Štaviše, oni takođe mogu posumnjati da su pod nadzorom. NJihov strah će ih navesti da prekinu misiju jer traje već predugo i već može neko da posumnja i da ga vidi.

3. Nabavite vremenski prekidač za svetlo

Možda ćete željeti da instalirate prekidač sa tajmerom za svjetla ako napuštate dom duže od nekoliko sati noću. To će odvratiti provalnike koji tumaraju kada nikoga nema kod kuće.

4. Držite svoje dragocjenosti podalje

Provalnici najčešće upadaju u kuće kroz ulazna vrata ili prozore. U ovom slučaju, uvjerite se da su vaše dragocjenosti zaključane i van vidokruga uljeza. Iz predostrožnosti, zatvorite roletne tokom dana, navucite zavjese noću i uvjerite se da su sva vrata zaključana kada niste kod kuće.

5. Obratite pažnju na poštansko sanduče

Kod poštanskog sandučeta treba da obratite pažnju na dvije stvari. Prva je da prihvatate besplatne pozivnice koje pronađete u pošti, jer su vjerovatno mamac da vas izvuku iz kuće. Druga stvar je da provalnici nekada gledaju koje je poštansko sanduče puno pošte i reklamnog materijala i koje se redovno ne prazni – što im daje signal da nekog nema kod kuće duže. Ukoliko odlazite na duži put, zamolite komšiju da prazni vaše sanduče, ili bar reklamne letke.

6. Ne pričajte o svom odmoru na društvenim mrežama

Uvjerite se da lopovi ne saznaju da ste van grada i da nećete moći da odbranite svoj dom, naravno u slučaju da živite sami. Najverovatnije će ciljati vašu kuću kada je prazna. Ako objavite svoje fotografije na planinarenju ili sunčanju, lopovi će saznati da je vaša imovina nezaštićena.

7. Uzmite psa

Dovođenje psa je jedan od najefikasnijih načina za odvraćanje uljeza. Pas koji laje može obeshrabriti potencijalne napadače, a istovremeno vas upozoriti na bilo kakvo čudno ponašanje na vašem imanju. Većina provalnika traži beskonfliktnu pljačku. Dakle, kada saznaju da postoji pas, mogli bi se povući. Nebitno je da li imate velikog psa ili malog, oba podjednako prave buku kada vide nepoznato lice!

 

izvor:magazin.novosti/FOTO: