Traže obezbjeđenje dovoljno uglja za rad termoelektrane

20.02.2024. - Društvo

Ugljevički rudari poručili su sa današnjeg jednočasovnog protesta koji je organizovala Sindikalna organizacija RiTE “Ugljevik”, da od Uprave preduzeća traže garancije za obezbjeđenje neophodnih količina uglja koje će garantovati stabilan rad RiTE “Ugljevik” i u narednom periodu, a predstavnici radnika poručili su da situacija u ovom elektroenergetskom gigantu nije bila lošija u psoljednjih tridesetak godina, te da neće dozvoliti bogaćenje trećih lica na ležištu uglja Istok 2.

 

 Predsjednik Sindikalne organiozacije RiTE “Ugljevik” Boban Benović izjavio je da je sedmoj jula 2013. godine potpisan koncesioni ugovor za nalazište uglja Istok 2, ali da je taj koncesioni ugovor podrazumijevao izgradnju novog bloka Termoelektrane.

 “Do toga nikada nije došlo. Sada su se pojavile informacije da treća lica treba da vrše eksproprijaciju i vađenje uglja na ležištu Istok 2, zbog čega je veliki broj radnika izašao na protest. Zabrinuti smo i ne dozvoljavamo da se drugi bogate, a mi, kao preduzeće, da budemo zapostavljeni. Mi, ipak, proizvodimo trećinu električne energije u Republici Srpskoj, dio smo sistema i moramo se pitati za ovako važne stvari”, poručio je Benović.

 Vršilac dužnosti direktora RiTE “Ugljevik “ Diko Cvijetinović izjavio je da je se Uprava preduzeća obratiti Vladi Republike Srpske u vezi sa zahtjevima radnika i velikim problemima koje RiTE trenutno ima.

“Svjesni smo činjenice da je koncesija na ležište Istok 2 data u 2013. godini, ali mi smo kao Uprava preduzeća, tražili od Vlade Republike Srpske da budu obezbijeđene dovoljne količine uglja za nesmetan rad Termoelektrane do kraja njenog radnog vijeka, odnosno do 2039. godine. Svakodnevno razgovaramo sa nadležnim institucijama za obezbjeđenje novih investicija. Vlada Republike Srpske i resorno ministarstvo će odlućivati u vezi s koncesijom”, izjavio je Cvijetinović.

Radnicima se tokom protesta nije obratio direktor Rudnika, dok je izvršni direktor za poslove proizvodnje električne energije i razvoj termoelektrane Milutin Tasovac izviždan tokom obraćanja.

Bijeljina.com