Ko su vozači iza zatamnjenog stakla policijskog vozila 001?

23.12.2022. - Društvo

Iz MUP-a ZDK nisu odgovorili na pitanje da li je iz vozila uklonjena policijska oprema niti obrazložili razlog ustupanja vozila drugom ministarstvu. Evidentno je da informacija nije potpuna i otvara dodatna pitanja. Zašto ministar prostornog uređenja pred istek mandata traži službeno vozilo i to baš od MUP-a? Zašto nisu tražili bilo koje drugo vozilo iz fundusa Vlade ZDK? Po svemu sudeći u pitanju je samo “pokrivanje” prethodnog perioda korištenja vozila.

 

Svečano je bilo januara 2021. godine u Ministarstvu unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona. Ministar Dario Pekić uručivao je policijskim stanicama ključeve novih službenih vozila tipa Mazda CX-3. Izložena su bila vozila registarskih oznaka od posljednjeg registracijskog broja 002 pa dalje. Među njima nije bilo onog sa brojem 001.

“Provjerite ko vozi bijelu mazdu sa potpuno zatamnjenim prozorima, posljednji broj 001. To je neobilježeno policijsko vozilo, reći će nekoliko mjeseci kasnije novinaru Žurnala jedan policijski službenik.

Žurnal je potom od kraja prošle godine više puta fotografisao to vozilo na različitim lokacijama. Često je bilo parkirano ispred zgrade Vlade Zeničko-dobojskog kantona. Nekoliko službenika iz zgrade nam je potrdilo da su viđali da iz vozila izlazi kantonalni ministar prostornog uređenja Arnel Isak, kojeg neko ponekad dovozi i odvozi sa posla. Vozilo smo snimili i u ulici iz pravca gdje ministar živi.

“Više njih ga vozi. Ima neki vozač ministarstva, pa još neka meni nepoznata osoba, a viđali smo i neke političare”potvrdili su izvori u nezvaničnom razgovoru za Žurnal.

Vozilo je uvijek bilo parkirano na istom mjestu, ispred sjedišta Vlade ZDK. Korišteno je vikendima i tokom praznika, pa smo ga snimili na parkingu tržnog centra i drugim lokacijama tokom neradnih dana. Jedna osoba (identitet poznat redakciji) vozilu je prilazila petkom oko podneva, da bi potom istu prepoznali na fotografijama sa kantonalnim poslanikom Ramom Isakom, koje je ovaj objavljivao sa raznih lokacija gdje je obavljao džuma-namaz.

službeno vozilo je aktivno korišteno neradnim danima i praznicima

Žurnal je prošli mjesec poslao upit o Ministarstvu unutrašnjih poslova ZDK sa pitanjima:

– Da li vozilo Mazda CX-3 bijele boje, registarskih oznaka J18-A-001 pripada Ministarstvu unutrašnjih poslova ZDK?

– Da li to vozilo koristi ministarstvo ili neka druga institucija Zeničko-dobojskog kantona?

– Ukoliko ga koristi neka druga institucija, koje je obrazloženje da se vozilo da na korištenje?

– Da li imate podatke ko su ovlaštene osobe za upravljanje tim vozilom?

– Ukoliko navedeno vozilo koristi neka druga institucija koja nema policijska ovlaštenja, da li ste iz vozila izvadili policijsku radio-vezu i ostale tehničke uređaje koje mogu koristiti samo policijske agencije i ovlaštene osobe?

Odgovor je bio iznenađujući. Iz MUP-a tvrde da je 10. oktobra 2022. godine Ministarstvo prostornog uređenja ZDK podnijelo zahtjev MUP-u ZDK za dodjelu na privremeno korištenje  jednog vozila, što je Vlada ZDK odobrila na sjednici 28.10.2022!?

Iz MUP-a nisu obrazložili razlog ustupanja vozila drugom ministarstvu. Evidentno je da informacija nije potpuna i otvara dodatna pitanja. Zašto ministar Isak, pred istek mandata traži službeno vozilo i to baš od MUP-a? Zašto nisu tražili bilo koje drugo vozilo iz fundusa Vlade ZDK? Po svemu sudeći u pitanju je samo “pokrivanje” prethodnog perioda korištenja vozila. Ako nije prije bilo riješeno na isti način, znači da je do kraja oktobra ove godine vozilo korišteno nezakonito? Sve ukazuje da su akteri priče saznali da su navedeno vozilo i njegovi korisnici predmetom interesa Žurnala, pa su brže-bolje legalizovali korištenje.

Na jedno važno pitanje nema odgovora iz MUP-a ZDK – da li su iz vozila uklonjena policijska radio-veza i ostali tehnički uređaji?

Žurnal je istim povodom razgovarao sa šest policijskih službenika MUP-a ZDK. Svi su potvrdili da je javna tajna da to vozilo koriste i neovlaštena lica za ko zna koje potrebe.

“U vozilu postoji policijska oprema, radio, mislim čak i uređaj za praćenje. Možete samo zamisliti koje su sve moguće zloupotrebe pri korištenju neovlaštenih osoba”, tvrde oni.

“Znam da je to policijsko vozilo, viđao sam ga na zeničkim ulicama, ali nikada nisam mogao zbog zatamnjenih prozora vidjeti ko vozi. Jedne večeri, nisam bio na dužnosti, primjetio sam to vozilo parkirano. Čekao sam i nekoliko minuta kasnije u vozilo ulazi osoba koja sigurno na to nema pravo,“ rekao je uz uslov potpune anonimnosti taj policijski službenik.

Drugi je imao isto tako neposredna saznanja: “Da, viđao sam razne osobe kako koriste to vozilo, i to ne iz policije. Imam i fotografije, ali mislite da bi bilo ko zadržao posao da o tome javno progovori.”

Prema odgovoru iz MUP-a ZDK, od nadležnih niko nema pojma gdje je bilo vozilo i ko ga je koristio proteklih godinu dana!? Naravno da nije tako.

Žurnal ima saznanja, fotografije i video zapise te tačna imena osoba koje se dovode u vezu sa korištenjem istog, no nećemo ugrožavati istragu koja se vodi ne samo o ovom slučaju, nego i drugim dešavanjima u i oko MUP-a u Uprave policije ZDK.

Uzgred, sve ono što je Žurnal nagovještavao tokom posljednjih godinu i pol dana sada se i u praksi pokazalo tačnim.

Svojevremena ASDA parapolicijska struktura sada je prerasla u vladajuću unutar MUP-a i policije ZDK. Poslušni i odani bivaju svakodnevno činovani, oni koji žele zadržati dostojanstvo policijske profesije su izloženi mobingu, prijetnjama i disciplinskim postupcima, uglavnom “napakovanim”.

 

izvor: zurnal.info/FOTO:zurnal.info