Iz Majkrosofta najavili neobičan patent: Stiže ruksak sa vještačkom inteligencijom | Bijeljina.com

Iz Majkrosofta najavili neobičan patent: Stiže ruksak sa vještačkom inteligencijom

05.09.2023.

Američka Patentna kancelarija nedavno je zaprimila patentnu prijavu kojom Majkrosoft želi zaštititi svoju inovaciju – pametni nosivi uređaj u obliku ruksaka, sa senzorima, kamerama i mikrofonima te AI mogućnostima.

 

vjestacka inteligencija

Tehnološke kompanije vrlo često pokušavaju patentirati svoje neobične izume i ideje, bez obzira planiraju li ih ikada komercijalizovati a sve samo kako bi se zaštitili za budućnost te imali prednost u slučaju da neka prijavljena tehnologija zaista i zaživi u stvarnosti.

Često smo tako proteklih godina izvještavali o neobičnim patentnim prijavama iz Ejpl, a ovoga je puta red i na Majkrosoft.

Njihova patentna prijava, službeno predata 2. maja, opisuje “nosivi uređaj potpomognut vještačkom inteligencijom, na primjer ruksak”.

Na tom tragu su i dalji opisi, kao i ilustracije. Pametni bi ruksak mogao uključivati senzore, kamere i mikrofone ili druge računalne sklopove, kako bi obavljao funkciju glasovnog asistenta.

Jedna od ilustracija tako prikazuje korisnika na skijanju, koji razgovara sa svojim ruksakom.

– Mogu li skijati u ovom smjeru? – pita skijaš.

– Ne, taj smjer je van granica. Skijaj udesno – odgovara ruksak, nakon što je procesirao upit, sagledao okolinu te analizirao lokaciju na kojoj se skijaš nalazi.

Da se vratimo pomenutom skijašu, on bi sa pametnim rancem pričao čak i dok skija, dok su mu ruke u rukavicama i zauzete držanjem štapova, piše Bug.hr.

 

izvor: Srpskainfo/FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER