Prva knjiga Nikole Varagića, turističkog vodiča

12.02.2024. - Društvo

U organizaciji Turističke agencije “Haapy travel”, u galeriji Centra za kulturu “Semberija”, večeras je organizovana promocija zanimljive knjige “Italija, iz fotelje”, autora Nikole Varagića, turističkog vodiča iz Beograda koji za Italiju kaže da predstavlja zemlju “stila i ljepote”.

 

“Na beogradskom Filološkom fakultetu završio sam opštu književnost i teoriju književnosti, ali je moje osnovno zanimanje turistički vodič. Kao mlad čovjek želio sam da postanem pisac. Naišlo je doba velike finansijske krize, tako da se već petnaestak godina bavim ovim poslom. Nisam proputovao cijeli svijet, ali sam Evropu proputovao uzduž i poprijeko. Knjiga “Italija, iz fotelje” nastala je tokom pandemije virusa korona, koju, svi mi koji radimo u turizmu, želimo što prije zaboraviti. Bilo je to vrijeme neizvjesnosti i besparice za sve nas.

Italija je čarobna zemlja koju sam zavolio

Putujući kroz Italiju, tu čarobnu zemlju, neobično sam je zavolio. Nisam mogao pisati o Italiji sve dok se nije dogodila pandemija virusa korona. Naslov knjige je nastao kao aluzija na jednu zanimljivu japansku anegdotu. Japanci, kada putuju po svijetu, nikada ne gledaju stvari svojim okom i malo toga iskuse ili dožive na putovanju. Oni vole samo da fotografišu. Jedan rimski turistički vodič ih je pitao, zašto ne ostavite kamere i zašto Rim ne gledate svojim očima. Japanac mu je, s priličnom mjerom samozadovoljstva odgovorio: “Ne, snimam kamerom, onda dođem kući, upalim slajd – šou i moje putovanje, praktično, tada počinje”, kaže Nikola Varagić, ističući da ljudi mogu “putovati” kroz Italiju i tako što će čitati njegovu knjigu.

Varagić ističe da mu se u Italiji najviše dopada to što je riječ o zemlji ljepote i stila.

“Svjestan sam mana i nedostataka te zemlje, koje svaka zemlja, uostalom, ima. Ipak, postoji nešto što je jedinstveno u svim italijanskim gradovima, to je način na koji oni žive. Imaju neobičan, čaroban životni stil. To je zemlja stila i ljepote. Gradovi i sela su građeni po svim pravilima, uzusima i standardima klasične arhitekture. To je njihova vrhunska vrijednost i rijetko se gdje može sresti”, kaže Varagić, nagovještavajući da će njegova naredna knjiga biti o Španiji, pa o Sankt Peterburgu, gradu kojim je očaran, a planira da piše i o Austriji i o nekim njemačkim gradovima.

Bijeljina.com