Ko više izostaje sa nastave u Srpskoj, osnovci ili srednjoškolci

19.09.2023. - Društvo

Učenici osnovnih i srednjih škola u Republici Srpskoj tokom prošle školske godine ostvarili su skoro sedam miliona izostanaka.

Prema podacima Republičkog pedagoškog zavoda RS, učenici osnovnih škola nisu prisustvovali na više od 4,4 miliona časova, od čega je 61.880 izostanaka bilo neopravdano.

Najviše izostanaka, kada je u pitanju osnovnoškolsko obrazovanje, ostvareno je u banjalučkoj Osnovnoj školi “Branko Radičević”, a zatim u Osnovnoj školi “Knez Ivo od Semberije” iz Bijeljine i u zvorničkoj školi “Sveti Sava”.

Tokom dva polugodišta protekle školske godine u školi “Branko Radičević” iz Banjaluke zabilježeno je 111.595 izostanaka.

Siniša Rendić, direktor ove banjalučke osnovne škole, ističe za “Nezavisne novine” da je bolest najvećim dijelom razlog za izostanke.

“Za tu djecu imamo organizovanu nastavu na daljinu. Druga stvar, mi imamo 1.908 učenika. Imamo najveći broj učenika u RS i onda je logično da gdje je najveći broj učenika, biće izostanaka”, rekao je Rendić, dodajući da postoji i određeni broj djece koja se nalaze na liječenju, što takođe utiče na ukupan broj izostanaka.

Miroslav Popržen, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola banjalučke regije, istakao je da su izostanci opravdani u većini situacija, a mnogi se zabilježe zbog viroza, pogotovo u periodu od oktobra do februara.

“Najčešće djeca izostaju iz opravdanih zdravstvenih razloga”, kazao je Popržen.

Kada je riječ o srednjim školama, tokom protekle školske godine zabilježeno je skoro 2,5 miliona izostanaka. Opravdanje je postojalo za više od 2,3 miliona izostanaka srednjoškolaca, dok je skoro 130.000 označeno kao neopravdano.

Najviše srednjoškolaca izostajalo je sa nastave u banjalučkoj Gimnaziji, pa je broj opravdanih i neopravdanih izostanaka iznosio nešto manje od 85.000. Banjalučku Gimnaziju po broju izostanaka slijedi Tehnička škola iz Banjaluke, kao i Srednjoškolski centar “Petar Kočić” iz Zvornika.

Vita Malešević, direktorica banjalučke Gimnazije, istakla je da je veliki broj izostanaka zabilježen zbog učešća učenika na velikom broju takmičenja, ali i zbog učešća u vannastavnim aktivnostima. Takođe, i ona je navela bolest kao jedan od razloga izostanaka, te dodala da banjalučka Gimnazija ima veliki broj učenika.

Duško Đurić, predsjednik Aktiva direktora srednjih škola regije Semberija, ističe da postoje i situacije kada roditelji pravdaju izostanke učenika i kada izostajanje sa nastave nije najpotrebnije.

“Veliki broj izostanaka prave učenici koji igraju u sportskim klubovima. U Bijeljini se dešava da je to veliki procenat i povećava se broj tih učenika. Oni imaju obaveze koje su vezane za klub”, kazao je Đurić.

Prema njegovim riječima, izostanke sa nastave bilježe i učenici koji ne budu u školskoj klupi zbog odlaska na dodatne edukacije.

“Ima i učenika sa konstantnim zdravstvenim problemima koji često ne mogu da dolaze na nastavu”, naveo je Đurić.

Izvor: Nezavisne