IOM: mladi da rade na zaštiti životne sredine | Bijeljina.com

IOM: mladi da rade na zaštiti životne sredine

12.05.2022.

Mlade u Bijeljini treba podsticati da rade na zaštiti životne sredine o kojoj su slabo osviješteni, rečeno je danas na predstavljanju rezultata analize “Proučavanje potreba zajednice i mladih, rodne dinamike, socijalne kohezije i pitanja životne sredine”, u organizaciji Međunarodne organizacije za migracije /IOM/.

Šef IOM u BiH Laura Lungaroti rekla je da je cilj današnje prezentacije da se ukaže da je životna sredina danas degradirana i da treba stanje popravljati.

Ona smatra da je zagađenost jedan od elemenata koji uzrokuju odlazak ljudi iz BiH, pogotovo mladih.

Gradonačelnik LJubiša Petrović rekao je da je formirana radna grupa čiji je zadatak rad na promjeni svijesti građana da bi svi u Semberiji disali zdrav vazduh, jeli hranu iz zdravog zemljišta i imali čiste rijeke i jezera.

Helena Stojić iz Planinarsko-ekološkog udruženja “Majevica” smatra da je situacija u Bijeljini, kada je riječ o životnoj sredini, došla do te tačke da više stvari ne treba prepuštati slučaju.

“Radili smo na nizu akcija i uspijevali da skrenemo pažnju većeg dijela javnosti na značaj zaštite životne sredine. Zajednički možemo mnogo toga, zato se nadam da ćemo uspjeti da učinimo da naš grad bude čistiji, zdraviji i sigurniji za život”, rekla je Stojićeva.

Sara Stojanović iz bijeljinske organizacije “Vizija mladih” smatra da kada se radi o pitanju zaštite životne sredine prvo treba krenuti od sebe, naglasivši da je sve lakše kroz timski rad – popravljanje parkića, ukrašavanje zidova, što može da doprinese uljepšavanju životnog prostora
(izvor: Srna)