Institut o novom soju korone: Epidemiološka slika u Srpskoj trenutno stabilna | Bijeljina.com

Institut o novom soju korone: Epidemiološka slika u Srpskoj trenutno stabilna

06.09.2023.

Nakon vijesti da se svijetom širi novi soj virusa korona, a koji je stigao i do Mađarske, iz Instituta za javno zdravstvo RS potvrdili su za Srpskainfo da je epidemiološka situacija u Srpskoj trenutno stabilna.

 

Institut o novom soju korone: Epidemiološka slika u Srpskoj trenutno stabilna

To znači da bi zemlje trebalo da pažljivije prate njeno kretanje.

– Na osnovu do sada dostupnih naučnih podataka, ova varijanta virusa, zbog izmena u strukturi, uspješnija je u izbegavanju imuniteta, koji je prethodno stečen prirodnom infekcijom ili vakcinacijom. Za sada nema podataka da ova varijanta izaziva teže kliničke forme bolesti u odnosu na prethodne varijante – precizirala je Đaković Dević.

Ona je naglasila i da broj uzoraka koji se dostavlja u Institut za javno zdravstvo RS nije bio dovoljan da se izvrši sekvenciranje kako bi se eventualno izdvojio pomenuti soj virusa.

– U zimskom periodu očekujemo cirkulaciju virusa SARS-CoV-2 među populacijom, ali na osnovu dosadašnjih promena same strukture i karakteristika virusa ne očekujemo da bi ova varijanta mogla imati značajan javnozdravstveni rizik u budućnosti. Institut prati epidemiološku situaciju i u skladu sa njom prilagođavaće svoje preporuke. Trenutno, situacija je stabilna – naglasila je ona.

Preporučuje građanima da u predstojećem zimskom periodu svoje ponašanje prilagode individualnom riziku. Građani starije životne dobi, osobe koje imaju određena hronična oboljenja, te osobe koje su imunokompromitovane trebalo bi da obrate više pažnje o boravku na mjestima u kojima postoji rizik za zaražavanje, te da primjenjuju preventivne mjere.

NA LIJEČENJU 7 PACIJENATA

Prema posljednjim podacima Instituta za javno zdravstvo RS, virus korona je tokom sedam dana pоtvrđеn kоd pеt оsоbа u Srpskoj – dvа muškаrcа i tri žеnе, stаriје živоtnе dоbi. U bolnicama se trenutno liječi sedam kovid pacijenata.

 

izvor:SrpskaInfo/FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA