Inicijativa Bijeljinca: Zasaditi drvo kad god se rodi beba

15.06.2022.

Najljepši životni događaj svakog čovjeka je onaj kada se ostvari kao roditelj, i ti momenti se uglavnom ovjekovječe fotografijama i video zapisima, što se kasnije čuva kao životna uspomena.

Sličnu stvar je prije skoro 45 godina , kada mu se rodio sin u Tuzli učinio naš sugrađanin Đorđe Pajić, profesor u penziji.

lipe, Tuzla

Naime, on je u dvorištu zgrade u kojoj je živio zasadio stablo lipe , prvo  kada mu se rodio stariji sin a nakon njega i mlađi. Vođen svojim davnim nesvakidašnjim postupkom, Pajić je kako kaže za portal Bijeljina.com odlučio da sličnu inicijativu kao građanin predloži na razmatranje neke od narednih sjednica gradskog Parlamenta.

„Moja je želja da Bijeljina dobije jedan takav park, jednostavno dječiji park ili nešto slično gdje bi roditelji koji to požele mogli, uz saradnju sa komunalnim preduzećima mogli zasaditi stabla i bliljke,kada im djeca dođu na svijet.

lipe,Tuzla

„Ja sam to uradio, sada već davne 1977.godine u Tuzli, kada se rodio moj prvi sin u znak sjećanja na rođenje djeteta. Istu stvar sam ponovio i za dvije godine po rođenju drugog sina, i to je prostor u kome i sadašnji stanari ispod tih lipa, ispred zgrade uživaju. Mojoj djeci, sada odraslim ljudima, je drago što sam takvu stvar uradio tih godina,po njihovom rođenju. O toj ideji razmišljam već neko vrijeme, zašto takvo jedno slično mjesto ,slobodnu površinu,  ne bi dobila i Bijeljina. U gradu nam svakako nedostaje zelenih površina, a ovo bi bila jedna od dobrih akcija gradskih vlasti, ističe Pajić.

On namjeravu ovu inicijativu predati odbornicima, ne bi li se našla na nekom od narednog zasjedanja Skupštine, kojom bi pored jednog vida stvaranja spomenara, Bijeljina dobila pomoćna pluća za proizvodnju kiseonika.

Bijeljina.com