Ilegalna trgovina na internetu je raj za švercere: Nezakonitosti pred očima države

26.05.2022.

Ilegalna trgovina na internetu je postala raj za švercere, a to se odnosi i na šverc rezanim duhanom, cigarama i drugim duhanskim proizvodima. Jedan od uzroka za to jeste što je trgovina na internetu vrlo neuređena u Bosni i Hercegovini.


Ilegalno se trguje na različitim internetskim stranicama – na oglasnicima, kao i na društvenim mrežama. Upravo na društvenim mrežama postoji već broj grupa namijenjenih za trgovinu. Komunikacija preko njih je učinkovita, a učesnici komunikacije su u mogućnosti zaštititi identitet. To se najčešće čini stvaranjem zatvorenih grupa.Proizvodi se najčešće isporučuju u malim količinama kako se ne bi privlačila pažnja. Nezakonita trgovina na internetu je imala zamah i prije pandemije koronavirusa. Pandemija ju je dodatno podstakla, a sve ukazuje na to da bi je moglo biti još više.

Predodžba građana

Koliki je obim ilegalne trgovine duhanom i duhanskim proizvodima pokazuju i podaci iz ankete koju smo proveli u martu ove godine, a koja se odnosi na najpopularniju društvenu mrežu u Bosni i Hercegovini – Facebook.

Prema ovoj anketi, u kojoj je učestvovalo više od 800 posjetitelja Klix.ba, njih 375 ili 45 posto je istaklo da na Facebooku ima najviše ponuda za trgovinu navedenim proizvodima. Više od 250 posjetitelja ili 30 posto je istaklo da su ponude najviše prisutne na skoro svakoj web stranici, dok je više od 200 ili 25 posto istaklo da su ponude najviše prisutne na raznim internetskim oglasima. Nije rijetkost da se ilegalna trgovina i reklamira.

SVE JE VEĆI PROBLEMŠverc cigareta se s pijaca sve više seli na internet: Ko kontroliše crni e-commerce?

Na evropskim granicama zaplijeni se 56 posto falsifikovanih proizvoda koji su bili predmet trgovine na internetu.

Izdvojeni podaci posljedica su i toga što je u Bosni i Hercegovini online trgovina poprilično neuređena oblast.

Podaci asocijacije za online trgovinu

Pitanjima internetske trgovine bave se i u eCommerce Asocijaciji u Bosni i Hercegovini koju su osnovali stručnjaci iz oblasti bankarstva, platnih sistema, prava, logistike i dostavnih kompanija. Tržište poboljšavaju edukacijama i mentorstvom – konkretnom podrškom onima koji žele učestvovati u online trgovini u Bosni i Hercegovini.

Podaci ove asocijacije pokazuju da je vrijednost trgovinskog prometa na internetu prošle godine porasla za čak 31 posto te da je rast transakcija preko interneta iznosio nevjerovatnih 370 posto. Pitali smo ih da li postoji pretpostavka kolika je stopa ilegalne trgovine na internetu u Bosni i Hercegovini.

“Online trgovine, koje prodaju preko interneta, nisu registrovane kao pravna lica te ne izdaju fiskalne račune za prodate proizvode ili artikle. Smatraju se kao onim koje rade van zakonskog okvira. Trenutno ne postoje tačni podaci o broju online trgovina ovog tipa, s obzirom na to da se otvaraju bez bilo kakve registracije i iz plaćanje pouzećem te nije moguće pratiti njihove finansijske promete niti poslovanje”, naglasili su.

Napomenuli su da su legalni internetski prodavači registrovani kao pravna lica, da u bankama imaju otvorene račune te da omogućuju kartično plaćanje preko webshopa. Zakonom su obavezani da prilikom svake prodaje moraju izdati fiskalni račun.

“Online trgovine, koje strane banke, globalni platni sistemi i payment provajderi nisu provjerili te samim tim nisu registrovane kao online trgovine, u najvećem broju slučajeva ne izdaju fiskalne račune. Sve veće i ozbiljnije platforme za online trgovinu posluju po zakonu i imaju validne sigurnosne norme te omogućuju transparentne metode plaćanja”, dodaju.

U eCommerce Asocijaciji su potvrdili da su upravo društvene mreže najčešće sredstvo nezakonite prodaje.

“Često se ilegalna prodaja dešava na društvenim mrežama na kojima se nude proizvodi sumnjivog kvaliteta i nepoznatog porijekla. Potrošači, koji kupuju na internetu, svoja prava mogu ostvariti samo ako transakcije obavljaju u legalnim tokovima. O tome kako se zaštititi i kako sigurno kupovati, tim iz eCommerce Asocijacije u Bosni i Hercegovini je ponudio nekoliko savjeta na svojoj platformi”, ukazali su.

Osvrnuli su i na pitanje regulacije, tj. suzbijanje ilegalne trgovine na internetu.

“Zbog nedostatka odgovarajuće legislative, kojom bi se specificirala online trgovina i poslovanje u Bosni i Hercegovini, ne postoji subjekt koji bi spriječio ovaj oblik ilegalne trgovine”, potcrtali su.

INSPEKTORI UIO BIHNajavljene pojačane kontrole obveznika koji su za poslovanje koristili usluge brzih pošti

Na ovogodišnjem Jahorina ekonomskom forumu je također diskutovano o ovom problemu te su institucije pozvane da se više pozabave njime. Tom prilikom je ukazano i na to da kontinuiranim rastom akciza, kao indirektnih poreza, raste i siva ekonomija, a poseban akcenat je stavljen na rastući problem u Evropi, a to je trend prodaje cigara i rezanog duhana kroz kućnu dostavu. Kao odgovor na otvaranje ove važne teme, iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) najavili su intenzivnije kontrole poreskih obveznika koji koriste usluge brzih pošta.

izvor:klix/FOTO:pressing