Obilježen Svjetski dan autizma u OŠ “Dvorovi”

03.04.2024. - Društvo

Juče je u OŠ ,,Dvorovi“ u Dvorovima obilježen Svjetski dan svjesnosti o autizmu koji se svake godine  obilježava drugog aprila.

Autizam je spektar, što znači širinu različitosti, sposobnosti i vještina. Autizam je neurorazvojni poremećaj koji se javlja do treće godine života. Karakteriše ga slaba socijalna interakcija i komunikacija kao i ograničeni, ponavljajući obrasci ponašanja.

“Nošenjem plavih majica naša škola je iskazala poštovanje i uvažavanje različitosti  osoba sa autizmom.

Defektolog škole održala je radionicu sa učenicima drugog razreda i predavanje sa učenicima osmog razreda.  U radionicu uključili su se i učenici petog razreda koji su recitovali pjesme o drugarstvu i izveli dva dramska igrokaza sa temom iz školskog života. Kao specijalni gost došla je majka dječaka sa autizmom koji je pohađao našu školu. Od nje smo mnogo toga saznali o autizmu jer ona sa tom dijagnozom živi svaki dan. Ispričala nam je sa kakvim se izazovima susrela od rođenja, početka školovanja , mišljenja okoline i njihovog neprihvatanja različitosti.

Ona se i danas bori da njen sin bude ravnopravni član društvene zajednice. Danas nismo govorili o tome šta osobe sa autizmom ne mogu , nego šta mogu.” – ističe direktor škole Čedo Janković.

Bijeljina.com