I lažna bolovanja dolaze pod lupu?

30.12.2022. - Društvo
Pored prebrojavanja onih koji ne rade, a primaju platu u javnom sektoru pod lupu je potrebno staviti i bolovanja radnika, posebno u preduzećima čiji je vlasnik Republika, jer se dešava da pojedini dobiju od ljekara potvrdu da ne mogu raditi pa odu na odmor na neku egzotičnu destinaciju, a ima i onih koji za to vrijeme obavljaju sezonske poslove.

Prvi čovjek “Elektroprivrede RS” Luka Petrović navodi da su od uprava rudnika i termoelektrane (RiTE) “Gacko” i “Ugljevik” obaviješteni da u svakom od ovih preduzeća ima više od 250 radnika koji koriste bolovanja koja nisu opravdana.

– Imamo zloupotrebe kako od strane ljekarskih komisija pri Zavodu za medicinu rada i sporta, ali i od doktora specijalista koji potpisuju dugoročna bolovanja. Uprave zavisnih preduzeća svjesne su da se novac neopravdano odliva na te radnike i pokrenuli su odgovarajuće procedure kako bi tome stali u kraj – rekao je “Glasu” Petrović.

Dodao je da će institucije morati donijeti rješenja koja će odgovoriti na te zloupotrebe.

– Nije u redu da neko uzme bolovanje pa ode obavljati neki drugi posao ili pak na neku egzotičnu destinaciju. S druge strane, pojedinci nemaju posao jer neko novac uzima neopravdano – zaključio je Petrović.

U RiTE “Gacko” navode da su tražili da bolovanja radnika u tom preduzeću budu prekontrolisana.

– Veliki dio od ukupne mase novca koji se isplati radnicima ode u ruke onih koji su na bolovanju. Kako bi  utvrdili da li je stvarno tako Uprava RiTE “Gacko” je još 27. juna ove godine uputila dopis Fondu zdravstvenog osiguranja RS da formira nezavisnu ljekarsku komisiju koja bi izvršila procjenu zdravstvenog stanja za sve radnike koji su na bolovanju i to o trošku poslodavca – rekao je “Glasu Srpske” predsjednik Sindikata RiTE “Gacko” Željko Tepavčević i dodao da bi od te mjere bili izuzeti oni koji su oboljeli od karcinoma, trudnice, porodilje te oni koji su imali povredu na radu.

Naglašava da, nažalost, do danas nisu dobili nikakav odgovor FZO po ovom pitanju.

– Ljudi koji su na bolovanju svakodnevno se vide da šetaju po gradu, a pojedini dobiju potvrdu od doktora da ne mogu raditi pa odu na sezonske poslove u Dubrovnik – navode sindikalisti.

I u “Poštama Srpske” navode da imaju u prosjeku dnevno oko 300 radnika na bolovanju.

– To je veliki broj. Tražili smo već za pojedine provjeru. Ovim pitanjem i te kako bi trebalo da se pozabavi zdravstveni sektor i mi smo takođe spremni da platimo preglede radnika kako bi se utvrdilo da li su pojedini od njih na lažnom bolovanju. Nije u redu da posežu za tim kako prema radnim kolegama tako i onim koji čekaju na zaposlenje – rekao je “Glasu” direktor “Pošta” Miladin Radović.

S druge strane, vršilac dužnosti direktora “Željeznica RS” Slađan Jović navodi da nemaju informaciju o lažnim bolovanjima u tom preduzeću.

– Čim bi imali takvu informaciju tražili bi od nadležnih ustanova provjeru. Tako ćemo postupati i u idućem periodu – rekao je Jović.

Instrumenti

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS, Saša Trivić rekao je da, kada je riječ o lažnim bolovanjima, manje problema ima u realnom nego javnom sektoru.

– Naše statistike kažu da je puno manje lažnog bolovanja u privredi u odnosu na javni sektor. Mi imamo instrumente s kojima možemo da se borimo protiv tih zloupotreba, dok u javnom sektoru to ide teže  – naveo je Trivić.

 

izvor:Glas Srpske/FOTO:Glas Srpske