I hljeb nam zapinje u grlu: Evo koliko su u Srpskoj za samo 12 mjeseci poskupile pite i torte | Bijeljina.com

I hljeb nam zapinje u grlu: Evo koliko su u Srpskoj za samo 12 mjeseci poskupile pite i torte

09.11.2022.

Od početka marta, kada je krenula kriza izazvana rusko-ukrajinskim ratom, u Srpskoj su poskupjele gotovo sve vrste roba i usluga.

 

Ono što građanima najteže pada svakako je rast cijena hrane, a prije svega osnovnih životnih namirnica, koje većina gotovo svakodnevno mora da kupuje. Tako su mnoge prehrambene robe, čija su poskupljenja krenula još lani, ove godine cjenovno dostigle svoje istorijske maksimume.

U ovom periodu, kilogram bijelog pšeničnog hljeba je sa 2,28 poskupio na 2,97 KM ili za preko 30 odsto.

U odnosu na prošlu godinu poskupila je i hrana u pekarama, buregdžinicama, poslastičarnicama i restoranima, tako da mnogi građani sve rjeđe zalaze u ove objekte. Prema podacima Zavoda za statistiku RS, porcija šnicle sa prilogom u septembru lani u prosjeku je koštala 13,8, a u istom mjesecu ove godine 16,5 KM ili za skoro 20 odsto više.

U ovom periodu, cijena kilograma sirnice je sa 8,7 otišla na 11,1 KM ili za nešto više od 27 odsto.

Značajno su poskupjele i torte, pa komad umjesto 2,7 maraka iz septembra lani, u septembru 2022. košta 3,75 KM, što je poskupljenje od skoro 39 odsto na godišnjem nivou.

Mnogi među građanima koji su ranije imali naviku da se časte po restoranima ili poslastičarnicama sada to rjeđe rade.

– Hljeb već odavno sama pečem, jer je u pekarama i marketima baš skup. Kad se poželim pite, zasučem rukave i napravim je. Ponekad, ako sam u stisci s vremenom, kupim gotove kore, a kad nemam drugih obaveza sama umijesim tijesto. S druge strane, za par kolača u nekoj poslastičarnici, kući se, praktično, može napraviti jedna cijela torta, što je dosta isplativije. O nekim ručkovima po restoranima nema ni govora, jer običan narod za to zaista nema para – kaže Marta K. iz Banjaluke.

 

izvor:SrpskaInfo/FOTO:IOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER