Srebrna medalja osvojena na takmičenju iz pružanja prve pomoći

28.03.2023. - Društvo

Mladi Gradske organizacije Crvenog krsta Bijeljina osvojili su drugo mjesto na 19. bosanskohercegovačkom takmičenju u pružanju prve pomoći, održanom 25.marta u Orašju. Na taj način potvrđen je kvalitet prethodno osvojenog prvog mjesta na Republičkom takmičenju.

Instruktor tima Snežana Antunović, Sergej Vanovac (kapiten), Leonora Mitrović, Rada Bojanić, Jelena Dragičević, Jelena Radovanović i Miljana Milanović kao tim prve pomoći a Darija Mitrović, Teodora Marković i Katarina Mijatović, kao dio ekipe markiranata, šminkera i glumaca, još jednom su pokazali spretnost da reaguju u najkritičnijim momentima kako bi spasili nečiji život. 

Aleksandar savić, sekretar Gradske organizacije Crvenog krsta bijeljina kaže da za njega lično srebrna medalja sa ovog takmičenja sija kao zlato.

 “Oni su i ovaj put prvaci, imajući u vidu činjenicu da znam u kakvim uslovima treniraju i sa kakvom opremom raspolažu. Mi kao organizacija ulažemo onoliko koliko smo u mogućnosti, ali to nije dovoljno, s obzirom na to da je oprema prilično skupa. Samo jedna lutka za vježbu reanimacije košta oko 4.000.00 KM, dok je jedna profesionalna torba u kojoj se nosi prva pomoć košta između 400 i 600 KM.

Nakon osvojenog prvog mjesta na Republičkom takmičenju, Gradska uprava nam je obezbijedila lutku za reanimaciju koja je itekako doprinijela kvalitetnijoj obuci. Ubijeđen sam da, ukoliko osnažimo svoje kapacitete, u vidu opreme, srebrne medalje možemo ostaviti kao uspomene, jer je svaka sljedeća zlatna. Međutim, oprema je jako važna za stvarnu potrebu pružanja prve pomoći. Naši volonteri često učestvuju u raznim manifestacijama, sportskim turnirima, javnim okupljanjima i koncertima, gdje je profesionalna oprema neophodna. Početkom aprila potpisujemo sporazum o saradnji sa Turističkom agencijom “Happy Travel” koji se odnosi na pratnju školskih jednodnevnih izleta. Volonteri iz Tima prve pomoći biće pratioci jednodnevnih izleta osnovnih škola u cilju pružanja prve pomoći, ukoliko  to bude neophodno”, kaže Savić.

Savić naglašava da je prva pomoć jedna od onih aktivnosti koja se posebno njeguje u Crvenom krstu Bijeljina. To je aktivnost koja se vezuje za organizaciju Crvenog krsta u cijelom svijetu i po čemu je Crveni krst svuda prepoznatljiv.

Prva pomoć je čin spasavanja života, ali je, takođe, odraz humanosti, altruizma i osjećaja za potrebe drugih ljudi.

Bijeljina.com