Izuzetno uspješna godina iza nas

14.03.2024. - Društvo

 Prošlu godinu završili smo izuzetno uspješno, kako po broju volontera Crvenog krsta, tako i po broju usluga koje smo realizovali tokom 2023. godine. Korisnici naših usluga i građani visokom ocjenom ocijenili su naš rad, kaže u razgovoru za portal Bijeljina.com Aleksandar Savić, sekretar Gradske organizacije Crvenog krsta Bijeljina.

„Realizovali smo više uspješnih akcija u Bijeljini tokom prošle godine. Bili smo domaćini državnog takmičenja u pružanju prve pomoći i ta aktivnost je od strane Predsjedništva Društva Crvenog krsta/križa BiH proglašena za jednu od najuspješnijih u proteklih deset godina. Imali smo izuzetno dobro organizovanu pokaznu vježbu višenamjenskih terenskih jedinica na lokaciji „Pet jezera“ u Bijeljini. Bili smo domaćin susreta sekretara Crvenog krsta Republike Srpske, tako da smo na nivou naše organizacije i grada Bijeljina pokazali izuzetno dobru organizacionu sposobnost.

Početak godine obilježen novim projektima

Sam početak ove godine obilježen je novim projektima. Bili smo uključeni u projekat pod nazivom „Zimska pomoć“ koji predstavlja podršku Švajcarskog Crvenog krsta posredstvom Društva Crvenog krsta/križa BiH i Crvenog krsta Republike Srpske. Dobili smo maksimalan iznos za pomoć licima u potrebi. Radilo se o dvadeset i šest porodica koje su dobile od 250 do 500 KM, zavisno od uslova u kojima žive i od toga da li imaju među članovima porodice i osobe sa invaliditetom“, kaže Aleksandar Savić, istakavši da je ukupno podijeljeno 10.000 KM, putem pošte.

„Krajem februara smo završili raspodjelu tih sredstava. Završen je i monitoring. Predstavnici Švajcarskog Crvenog krsta su bili u Bijeljini. Nasumice je odabrano pet porodica. Bili smo na terenu, gdje je ocijenjena uspješnost navedenog projekta.

Besplatni pregledi za djecu s poteškoćama u razvoju

U ovoj godini obratile su nam se neke ustanove koje su pratile naš rad u proteklom periodu. Jedna od tih ustanova je „Gala Medika“. Primijetili su da radimo s djecom koja imaju poteškoće u razvoju. Ponudili su se kao partner – saradnik u ovom projektu, tako što bi obezbijedili besplatne medicinske preglede i besplatne fizikalne terapije za djecu kojima je to potrebno. U pitanju su djeca korisnici Dnevnog centra, njih dvadeset i šestoro. Uskoro ćemo imati sastanak s roditeljima te djece i objasnićemo im o čemu se radi. Mi iz Crvenog krsta nudimo prevoz, ukoliko to bude  neophodno. Riječ je o izuzetno humanom gestu „Gala Medike“ i ja im se ovom prilikom zahvaljujem na tome. Planirali smo da organizujemo i stručnu pomoć za roditelje djece s posebnim potrebama. Za to su nam neophodne uslovne prostorije koje mi trenutno nemamo. Radimo u neuslovnim prostorijama već dugo i nadamo se da će to pitanje na nivou grada u skorije vrijeme biti riješeno“, kaže Savić, istakavši i podatak da inostrani donatori primjećuju da se u radni prostor Crvenog krsta u Bijeljini ne ulaže dovoljno, stekavši tako pogrešan utisak da ne postoji saradnja sa Gradskom upravom.

Saradnja s Gradskom upravom izuzetno dobra

„Mi imamo izuzetno dobru saradnju sa Gradskom upravom i veliki broj projekata zajedno realizujemo. Radićemo i u narednom periodu, ali, ističemo to da sporije ide rješavanje obezbjeđenja adekvatnih prostorija za rad Crvenog krsta u Bijeljini. Mi smo krajem prošle goidne u Gradskoj upravi potpisali sporazum, zajedno sa organizacijom „Sumero“ iz Sarajeva, a u pitanju je deinstitualizacija osoba sa psihološkim smetnjama, što podrazumijeva život u zajednici. Oformili smo komisiju, zajedno sa Centrom za socijalni rad, dobili smo sredstva u budžetu za taj projekat i sada smo u postupku iznalaženja smještajnog kapaciteta, odnosno kuće u kojoj bi zajedno živjele tri žene, uz asistenciju naših volontera. U Sarajevu se ovakav projekat realizuje već dvanaest godina i oni imaju četrdeset i dvije smještajne jedinice. U pitanju je human i dobar projekat. Mi ćemo biti prvi grad u Republici Srpskoj koji će ući u realizaciju jednog takvog projekta”, kaže Aleksandar Savić, sekretar Gradske organizacije Crvenog krsta Bijeljina.

Bijeljina.com